В Сирия се роди момиченце с шрапнел в главата

В една от болниците в сирийския град Алепо се роди момиченце с шрапнел в главата, съобщи CNN. Хирурзите успешно са отстранили фрагмент от снаряд от челото на новороденото.

Ранената в корема бременна жена Амир постъпила в градската болница след обстрел на жилищния и квартал. Лекарите се страхували за живота на плода и на пациентката и решили да  извършат екстрено цезарово сечение.

Преглеждайки детето и откривайки раната на главата, лекарите не могат да кажат кой кого е спасил: майката момиченцето, или обратното. И двете са  ранени, но травмите не били смъртоносни. Попадайки в челото точно над очите  шрапнелът не успял да увреди зрението на новородено.

Новороденото момиченце получило името Амел (на арабски – „надежда“).

Конфликтът в Сирия продължава от юни 2012 г. (тогава настъпилите в страната конфронтация и безредици са признати за гражданската война от Организацията на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст). Като цяло, според оценки на ООН, в конфликта са загинали над 115 000 души, а 13 милиона (от 20 милиона население) са бежанци – в страната и в чужбина.