Отпада нуждата от мъже: Сперматозоиди вече се отглеждат в епруветка

Учените са се научили да отглеждат в епруветка жизнеспособени човешки сперматозоиди. Откритието ще помогне за решаването на проблема с мъжкото безплодие.

Изследванията са извършени от експерти на  френския институт Génomique Fonctionnelle; техните резултати бяха представени на медицинска конференция, която се проведе на 17 септември в Лион.

Науката вече знаех как да извлича сперматозоиди – най-малката клетка в човешкото тяло – без да бъдат повредени, но да се запазят жизнеспособни през целия период на съзряване (64-72 дни) все още не може.

Материал за новите експерименти дали шестима доброволци, страдащи от безплодие.

Извлечените от тях неузрели сперматозоиди били поставени в специален биореактор. Той бил запълнен с вещество, създадено на основа на хитозан и е идентично на съдържащото се в семенните каналчета. В резултат в изкуствени условия е бил отгледан пълноценен човешки сперматозоид. На практика той не е тестван, но резултатите от теоретичния анализ на клетката не се различават от обичайните.

По-рано, подобни експерименти са провеждани на лабораторни плъхове. В този случай сперматозоидите узряват около 30 дни. Вече е получено и първото поколение и учените го изследват: трябва да се разбере общото състояние на здравето, органите, както и възможността за по-нататъшно размножаване.