Дело в Страсбург срещу циганския звуков терор?

Жители на пазарджишкия квартал „Ябълките“ искат съдействие за предприемане на мерки и ограничаване на ромските тържества заради упражнявания звуков терор. Кварталът се намира в непосредствена близост до ромската махала в града.

„От години сме подложени на звуков терор от циганска и турска музика всеки ден. По наша молба регионалната здравна инспекция, извърши замерване в апартаментите ни, като констатира шум, надвишаващ многократно допустимите децибели“, се казва в отворено писмо на хората от „Ябълките“.

Те изтъкват, че силният шум влошава условията на живот, пречи на нормалния отдих и уврежда централната нервна система, сърдечно-съдовата и дихателната система в човешкия организъм. „Проведохме протест на 25 март 2015 г. пред Общината. Присъствахме на работните комисии на общинските съветници при изработването на Наредбата за обществения ред, както и при гласуването на тази наредба и то няколко пъти, тъй като ромската гюрултия излиза лятото извън контрол. За съжаление нашите предложения за категорична забрана, за провеждане на частни празненства и шумна музика на открито, които бяха подкрепени от МВР и РЗИ, не бяха приети“, казват още жителите на пазарджишкия квартал.

В писмото, подписано от Албена Балабанова, е записано още, че „въпросът с циганските тържества е от съществена обществена значимост. Налице е проблем, който обществеността настоява да бъде решен незабавно. Още повече, че той е поставен не от един човек, не за първи път и нееднократно.“

В писмото, изпратено до президента, премиера, председателя на Народното събрание и омбудсмана, се обяснява подробно и за няколко заведения в ромските махали, които според живеещите в района, са незаконни.

„Това, че Община Пазарджик е решила да не решава този въпрос или не желае да го решава, защото ще настъпи нечии интереси, ще доведе до проблема Гърмен, Нови хан и Орландовци. Докога ние, спазващите правилата, законите, нормите на поведение в РБ, ще бъдем онеправдани, страхуващи се за нас и нашите близки, докато хора нагли, мързеливи и безскрупулни ще мързелуват, ще крадат, ще заплашват и пречат на нормалните хора да работят и почиват на спокойствие?

Защо се получава така, че когато си потърсиш елементарни човешки права на гражданин на Република България, срещаш в лицето на институциите неразбиране, биваш обявяван веднага за политически враг, расист и едва ли не за лош човек. Как стана така? Къде сбъркахме и докога ще я караме така? Всеобща тайна е, че в махалата никой не може да каже кое е законно и кое е незаконно построено. Това нормално ли е? Задължение на общинската администрация в Община Пазарджик е да осигури реда, спокойствието и мира в града“, заявяват още потърпевшите.

В заключение в писмото се казва още, че ако и с това отворено писмо не постигнат „прекратяване на звуковия терор и не се задействат институциите да си свършат работата“, хората са решили да открият банкова сметка под наблюдение на нотариус, в която да събират средства за завеждане на дело в Страсбург за нарушените им човешки права.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1491503