Западното „благосъстояние“ се крепи на дългове

На графиката, публикувана на Alles Schall und Rauch, е показан общият държавен дълг на света, чийто размер е 60 трилиона долара. В цвят е отбелязано процентното съотношение на дела на световния държавен дълг на страните към световния БВП. Всички суми са в щатски долари. Статистиката не отчита частните дългове на населението и предприятията, както и  социални плащания.

55cbaa7a50c8e_1439410810

Графиката показва, че делът на САЩ в световната икономика е 23.3%, а дългът – 29.1%, отбелязва авторът.

Показателите на Япония са още по-лоши: 6.18% – от глобалния БВП и 19,99% – от световния дълг. Делът на втората в света икономика – китайската е 13.9%, а дългът – 6.25%.

7 от 15-те страни с най-голям публичен дълг са в Европа. Заедно те съставляват 26% от световния дълг. В същото време, ако се съберат показателите на САЩ, Япония и Европа – тоест така наречения Запад – това прави 75% от общия световен дълг.

Тези цифри показват, че така нареченото западно „благосъстояние“ се крепи на огромна дългова икономика, а не на реални продукти на труда, пише Alles Schall und Rauch. Западът постоянно се държи наставнически, а всъщност живее на кредит, подчертава авторът.

Всички дългове за инфраструктура, строителство на пътища, мостове, училища, детски градини и болници, които вече се използват и днес, ще се плащат от бъдещите поколения. Това означава, че всяко дете се ражда с дълг от десетки хиляди.

Общият дълг за обучение на студентите в американските университети е $ 1 ,2 трилиона. За обучение в такива престижни университети като Харвард, Принстън и Йейл трябва да се платят най-малко $ 200 000.

Авторът смята, че този „балон на студентските кредити“ ще се спука скоро, защото след дипломирането не винаги се намира добре платена работа, за да се върна парите обратно.

Бел. прев.: Авторът обаче не уточнява тези дългове към кого са , кога и как са се натрупали.