Само 25% от българите готови да воюват за страната си

Едва 25 процента от западноевропейците са готови да се сражават за страната си, сочи изследване на Галъп. Повече от половината заявяват, че не биха воювали за знамето си.

В унисон с държавите от Европа в България се наблюдава сравнително нисък процент на хора, които биха се били за родината си. Всеки четвърти декларира, че е готов да хване оръжие, докато близо половината не биха го направили, установява проучването.

Това ярко контрастира с отговорите в арабските страни от Близкия Изток и Северна Африка, където 77% заявяват желание да воюват за страната си. В азиатските страни този процент е 71%.

В САЩ – 44% са готови да се сражават за родината си, докато в Обединеното кралство – само 27%, Франция – 29% и Германия – 18%.

Въпреки добре известната склонност към неутралитет на швейцарците, 39% заявяват, че са готови да тръгнат на война за защита на родината си. За италианците се оказва, че нямат голямо желание да грабнат оръжието – 68% заявяват, че биха отказали да го направят.

В глобален мащаб, отговорите са: 60% – твърдят, че биха взели оръжие за страната си, докато 27% не изразяват подобно желание.

http://news.ibox.bg/news/id_1633627042