Приятел се познава…

Млад мъж попитал  един много богат човек, каква е тайната на успеха му. И как е успял от просещо момче да се превърне в успешен бизнесмен?

Отговорът бил: „Научих се как да избирам  приятелите си!“ – чувал ли си  израза „Приятел в нужда се познава?“ – попитал бизнесменът.

– Да! Аз се ръководя от това правило – честно си признал младежът.

– Забрави го, това  фундаментално не е вярно. Приятелят се познава в радост!

Младият мъж бил объркан и много се изненадал от тези думи.

– Виж, – продължил мъжът,  – когато имаш проблем се чувстваш зле, отиваш и споделяш това с приятел. Сега проблем имате и двамата. И двамата сте тъжни и озадачени. Нали така?

– Да! – казал младият човек – и моят приятел ми помага да го решим!

– Първият проблем, може би, ще ти помогне да решиш, но следващите определено не. Той просто ще  те съжалява.

– Това също е добре, той ме подкрепя! – настоявал младежът.

– Това е ужасно! Защото ти  също започваш да се  съжаляваш, вместо да решиш този проблем. Имах късмет – продължил човекът, – в живота си имам приятели, които не ме щадяха, и със сигурност не решаваха проблема ми. Те се радваха с мен на моите  успехи!

В действителност, ако имаш проблем трябва да го  решиш сам, а след това да отидеш при твоя приятел и  заедно да празнувате победата ти. Да съжаляваш другия  човек е много лесно. Но да се наслаждаваш истински на успехите на друг – това трябва да се научи. Това е истинско приятелство, което ми помогна да стана  успешен!