Депутатите ще се дрогират безконтролно

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПарламентът отхвърли днес предложението на Патриотичния фронт за годишен тест за наркозависимост на депутатите. То е част от обсъжданите правила за работа на 43-тото Народно събрание.

При гласуването на текста 30 бяха „за“, 27 – „против“, 53 се въздържаха.

След като първоначално бе приета, при прегласуване беше отхвърлена идеята на председателя на ПГ на ПФ Валери Симеонов за текст, който да забранява на депутатите да внасят в сградата на парламента хладно, огнестрелно оръжие, взривни или отровни вещества.

Юлиан Ангелов, един от авторите на идеята, обясни, че не е редно в НС да има депутати, зависими от наркотици, и подчерта, че, например, шофьорска книжка се получава срещу свидетелство за съдимост. Трябва да докажем, че сме психично здрави хора, подчерта депутатът и обеща да си направи самостоятелно такъв тест и да представи резултата в пленарната зала.

Предложението подкрепи Мартин Димитров от Реформаторския блок с мотива, че така депутатите ще покажат дали могат да изпълняват задълженията си на законотворци. Той припомни, че за много професии има изисквания за психотест или други тестове. Достатъчно е информацията да стане публична, отговори той на въпрос на Димитър Главчев от ГЕРБ какво ще произтече, ако тестът се окаже положителен

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев допълни, че е необходим и годишен психотест или поне при влизане в парламента.

Лидерът на ДПС Лютви Местан увери, че депутатите от Движението са последните, които могат да се притесняват от подобен тест, тъй като в това отношение ислямският канон е особено строг. Той обаче първо настоя да се чуе здравният министър дали, ако бъде гласувано предложението, няма да бъде в нарушение на международни договори, по които сме страна.

Най-големи противници на идеята за наркотест бяха от левицата. С аргумента, че той би принизил НС като орган, Филип Попов от „БСП лява България“ призова да не се стига до крайности. И иронизира – по тази логика е добре на входа на НС да сложим и по един дрегер. Десислав Чуколов от Атака обяви, че партията му е против всякакъв вид зависимости на депутатите и поиска не веднъж, а четири пъти в годината те да се подлагат на тест.

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/deputatite-reshiha-da-ne-se-testvat-za-narkotici-6027850

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *