10 методa, използвани от подлеците

podlec Научете методите на подлеците, за да можете по-добре да разбере кой кой е в света около вас и да сте в състояние да ги преодолеете.

     Юмрук в носа – това е директен удар, и очевидно се  лекува бързо. Но ударът върху самочувствието ви  по правилния начин в точното време, може да ви осакати до смърт.
     ~ Джей Картър, Psy.D.

Ние всички сме се сблъсквали с хора, които търсят всякакви начини да се погаврят нас,  да ни унижат и да унищожат нашето самочувствие. И  не е толкова важно, къде ще  попаднете на тях – в работа, у дома, или в кръга от приятели. До нас има най-малко един човек, който се държи с  нас по-лошо, отколкото заслужаваме.

И най-лошото е, че те понижават нашата оценка с толкова фини и неочевидни методи, които другите хора не винаги могат да забележат. И ако ние се опитваме да обясним това, което чувстваме, нашите мъчители с лекота преиначават всичко по свой собствен начин, като ни представят като прекалено чувствителни, егоистични и склонни към прибързани решения, представяйки ни не като жертви, а като неудачници.

Подлеците са онези,  които обичат да унижават хората, те отдавна са изработили конкретни методи за да ни смачкват.

10 метода, използвани подлите хора, и как да се борите с тях.

1.  Те ви правят несигурни

Един от методите на подлеците е  постоянно да поддържат вашата несигурност. Вие  никога не знаете кога ще избухнат в истерия или ще направят нещо, което ще ви извади от равновесие.

Например,  може да ви се струва, че сте достигнали до взаимно разбиране, имате обща тема за забавление, и, като цяло, започвате да се доверявате на този човек. И  когато нещата   вървят по този начин от доста време, изведнъж подлецът прави нещо, което зачертава всичко, което е било досега, и отново ви потапя в състояние на несигурност и неопределеност.

Вие  никога не знаете какво точно чувстват по отношение на този човек, и следователно  създавате  за себе си емоционални патерици, убеждавайки сам себе си, че той все още ще ви хареса.

 
2.  Те обичат да проектират своите чувства върху вас

Проекцията на чувства може да се обясни много просто: това е, когато човек взема като база своите чувства, но обвинява тях  вас. Например, човек, който не ви харесва, може да каже: „Аз мисля, че не ме харесваш.“

Те ще ви заключат в своята проекция, принуждавайки ви да се  обяснявате и оправдавате пред тях. И вместо да мислите за намеренията на подлеца, започвате да се съмнявате в собствените си чувства.

3. Те често се опитват да ви манипулират

Манипулатори се стремят към власт.Подлеците  искат да се чувстват като по-висши от вас, а често – и да ви карат да вярвате, че  нещо сте им длъжни. Такова поведение е често срещано сред политици и мениджъри.

Например, ако иска  да ви накара да работите извънредно, а вече имате планове за тази вечер, шефът ви може да се опита да ви убеди, че работата е по-важна от вашите планове.

И ако вие напомните за онези вечери, когато сте работили извънредно, той най- вероятно ще се опита да преобърне  всичко така – тогава, уж, вие сте се обадили по телефона или сте върнали някаква „услуга“.

4.  Те   винаги се опитват да наложат своето мнение

Гаднярите обичат да лепят етикети върху хората наоколо, и след това се държат така, сякаш всички са съгласни с тях. Например, казвайки: „Вие сте безотговорен“, този човек счита това за даденост, че вие сте от този тип хора, и всички наоколо се съгласяват с  неговото определение.

Гаднярите лепят  етикети върху вас, защото подсъзнателно се опитват да разбият на парчета самочувствието ви, а не да ви помогнат да се справите с този проблем (ако го има). Да помогнат да се справите с проблема – това означава да поемат върху себе си част от отговорността, а   те не искат.

 
5.  Дори когато казват истината, те  обобщават и я преувеличават

Пазете се от обобщения. Подлеците често използват обобщения за да направят от мухата слон. Например, ако сте пропуснали да почистите апартамента, подлецът може да каже: „Ти никога не ми помагаш“ (превод: Забрави да почистиш апартамента), или „От теб няма никаква полза“ (превод: Забрави да почистиш апартамента).

Отново, вместо да се  справи с истинския проблем, той  удря по самочувствието ви. Проблемът е, че апартаментът е мръсен, а не, че сте безполезни и не помагате.

6.  Те нанасят удари в гръб

„Аз не искам да те разстройвам, но …“ (Най-вероятно, сега ще ви  разстрои с нещо). „Аз не искам да ви прекъсвам, но …“ (Но вече прекъсва!).

Като правило, подлеците, готвещи се да ви  нанесат неочакван удар, говорят с мек, съчувстващ глас. На лицата им се вижда съчувствие. Те може да изглеждат мили – само че в  ръката зад гърба си държат нож.
 
7. Те влагат в  думите двоен смисъл

Двоен смисъл обикновено се проявява във фрази, чиито думи казват едно, а  тонът им – съвсем друго. Например, подлецът  може да ви зададе  въпрос с  подигравателен тон: „Е, как си , бе?“ И ако отговорите така както ви се иска –  „Махай се!“, подлецът  с чиста съвест ще каже  на всичките си приятели, че имате лошо настроение днес, и се нахвърляте  на всички, а той просто е попитал как сте.

Подлеците са майстори на фразите с двоен смисъл. За наблюдателите те дори може да изглеждат безобидни, но вие усещате как бият право в целта.

8. Те обичат да прекъсват разговора

Друг ценен инструмент на подлеца е да прекъсва  разговора  по средата на думата. Ако той ви моли да кажете нещо за себе си, бъдете сигурни – ще ви прекъсне  преди да завършите отговора.

И въпросите   често са уловка. Ако ви попитат нещо като „Спряхте ли да пиете ракия сутрин?“, знайте, че  правилен отговор на този въпрос не съществува. Подлецът може да прекъсне  диалога с вас по средата, оставяйки ви само с един куп неизказани мисли.

9. Те ви издигат до върха, а след това режат крилете

Злобарите  обичат да ви променят така, че да сте все по-зависими от тях. Те ще ви убеждават, че винаги ще са до вас, винаги можете да разчитате на тях, и винаги можете да споделите с тях най-съкровените си мисли.

Но когато наистина имате нужда от помощ, подлецът меко и  ненатрапчиво ще превключи вниманието ви към вашите отрицателни черти. Така той ще бъде в състояние да отреже крилете ви, да ви натрапи собственото си чувство за превъзходство и ще ви убеди, че имате нужда от него.

10. Те използват срещу вас „двоен капан“

„Двоен капан“ – това е най-подлата от всичките им техники, защото ще нараните себе си и в двата случая – и   ако сте съгласни с тях, и ако не сте. Например, ако се регистрирате за курсове по повишавана самочувствието, вашата „втора половинка“ може да започне да ви завижда или да счете, че ако увеличите самочувствието си нещо ще  заплашва. И в края на краищата поставя ултиматум: „. Или аз, или твоите курсове“.

Разбира се, вие няма да се откажете от вече установените лични отношения заради курсовете – но по този начин вие се лишавате от шанса да направите в  своя собствен живот  малка положителна промяна.

Как да се избегне влиянието на подлеците

Сега, след като сте научили за тези 10 метода, с които подлите хора рушат живота ви, вие  не само много по-добра ще знаете как да им се противопоставяте,  но и  по-добре ще разбирате подлеците и техните намерения.

Нищо чудно, че  се казва – Знанието е сила. И дори ако не може да се избегнат някои хората в живота ни, можем поне да   избегнем техните капани.

А  всичко, което трябва да направите е да обръщате  повече внимание на поведението на хората около нас, и да се държите с тях по-уверено и напористо.

НАТАН HEWITT

http://nepoznato.energetika-bg.com/2014/10/10-metoda-izpolzvani-ot-podletsite/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *