В Германия видеорегистраторите може да се окажат незаконни

b_48762444444444444444443Съдът в немския град Ансбах призна за незаконно поставянето на записващи устройства в автомобилите, като се обосновава с  факта, че снимането на трети лица без тяхното съгласие е грубо нарушение на правата на гражданите.

От правна гледна точка, видеорегистраторите в Германия остават под въпрос. Местните журналисти не могат да получат ясен отговор, дали водачите ще влизат зад решетките за използването на записваща техника в автомобилите си или не? Въпреки това се казва, че полицията може да конфискува записи, ако те могат да бъдат решаващо доказателство в случаи на извънредно положение или да помогнат за установяване на обстоятелства по ПТП. Според германски медии, решението било взето след спорен съдебен прецедент.

Местен шофьор с инсталиран видеорегистратор в автомобила си, записвал пътни нарушения извършени от други шофьори, а след това предал записите в полицията за да бъдат наказани нарушителите. Въпреки това, за изненада на автора на инициативата, реакцията на властите била пряко противоположна.

Той бил обвинен в нарушаване на личните права и свобода на гражданите. Шофьора бил спасен заради това, че в случая няма ясно определена точка в закона за използването на снимачна техника в автомобила.

Все пак, за да се избегнат конфликти в бъдеще, в съдебното постановление ясно написали условия за законната експлоатация на устройството. Направените записи се забранява да се публикуват в интернет и да се предоставят на трети лица. Интересното е, че в описания случая „третите лица“ са полицията.

Всъщност в цяла Европа не са стигнали до категорично становище за видеорегистраторите. Те са забранени със закон в страните Белгия, Люксембург и Португалия.

За разглеждане в правителството са внесени поправки в административно- процесуалния кодекс, предписващи на съдилищата, за справяне с нарушенията на правилата за движение и други административни въпроси, да се разглеждат като доказателства, представените видео клипове.
В момента съдилищата не вземат под внимание видеоклиповете по административни дела.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *