За предстоящата война

warВсеки е наясно, че предстои война, но нищо не може да се направи, защото ФСБ завзе властта в Русия. Това е единственото нещо, което наистина ме изумява: общото разбиране – както в Русия, така и в чужбина – че войната е неизбежна, че руските войски са съсредоточени на границата с Украйна, че офанзивата  вероятно ще започне от „Изток“ (от Русия) , и от „Юг“ (Крим). За това е и завзет Крим:  да се създаде военен трамплин. Очевидно е, че тази война ще започне през август или септември.

Календарът вече показва август. В стогодишнината от Първата световна война, след като преминахме през  ужасите и уроците на Втората, ние спокойно навлизаме  в Третата. И нищо не може да я предотврати, тъй като както в първата, така и във втората,  атакуващата армия се надява, че жертвата се предаде без бой – и война, всъщност няма да има. Така счита  Австро-Унгария през 1914 г., искайки да си отмъсти на Сърбия  за убийството на ерцхерцога; мисли си така през 1939 г. и Германия, обременена от идеята за обединение на всички германци в границите на една държава. Така  днес вярват подполковникът от ФСБ  Путин, генералите от ФСБ Сергей и Виктор Иванови и всички други хора в униформа, които са на власт в Русия и смятат да  обединят в рамките на новата империя целия „Руски свят“, макар и зле говорещ на руски, макар и с акцент…

В старите времена двете армии се сблъскват в битка, и всяка вика: „Бог е с нас“, въпреки че здравият разум ни казва, че не може  Бог по едно и също време да е и с едните и с другите – ако е на печелившата страна.

„Руският свят“ – това е нещото, за което се надига  нова световна война: целият свят да осъзнае величието на Русия (както веднъж Европа трябваше да осъзнае величието на Германия, а  Азия и Америка – величието на Япония). Всяка страна има своя собствена истина, защото всеки разчита на неговите факти, фактите се различават от тези другата страна.   Но здравият разум във войни, обикновено отсъства (в противен случай те не биха започнали).

В продължение на няколко месеца в Европа, Съединените щати и Русия за войната се говори като за нещо съвсем обичайно и неизбежно, като небрежно се споменава също така и за съществуването на ядрени оръжия. Заради „Руския свят“, който не е бил и го няма, защото повечето руснаци в Русия са изтребени от  самите руснаци, руснаците отново стигнаха до ръба на пропастта: тях ги пращат на война луди владетели. Само че сега това не е Ленин, не е Сталин, или дори не е  Брежнев, а група полковници и генерали от КГБ-ФСБ,  овладели Русия  в резултат на хитра многоходова операция.

Разбира се, в тази война ще загиват не само руснаци (и това е едно голямо „облекчение“). Само че руснаците в тази война, ще загиват повече, както винаги. Сега  войната няма да бъде за световното комунистическо господство, а за „Руския свят“, но няма да са по-малко ковчезите. Тях, както винаги, никой няма да ги брои; те няма да се показват по руските телевизионни канали. Но ентусиазмът, с който в Русия днес се говори за войната с Украйна ще изчезне дори и сред руските политици, макар  децата им на ранния етап, няма да загиват. Ще умират други деца.

Трябва ли в  заключение с с наивност да възкликна, че руската агресия в Украйна трябва да бъде спряна на всяка цена на по-ранен етап, докато все още не е започнала  голяма война? Трябва. Възкликнах! Би било хубаво това безсилно възклицание  да се чуе в Русия. Докато не е твърде късно.

Юрий Фелштински – историк

http://www.svoboda.org/content/article/26522013.html

 

Превод : Анализатор

4 thoughts on “За предстоящата война

  1. А нека си представим, че наистина предстои война, но войната е планирана от всички страни. Че целта е не друго, а съзнателно изтребление на 7,5 милиардното земно население и 1/2 животински свят. като целта е да оцелеят не повече от 0,5 милиарда човеци за създаване основата на Нов световен ред. И Бог е наистина на страната на всички участници, защото целта е изтребление.

  2. Юрий Фелштински, от анализа ти струи толкова омраза към руската нация.. Сигурен съм че омразата е на лична основа или по-скоро пишеш срещу заплащане.Възгледите ти са толкова плоски, а заключенията глупави. Ясно е че си с прозападни възгледи, което означава че анализите ти са далеч от истината. Следващият път опознай добре историята и от двете страни на враждуващите в даден конфликт, събери фактите, анализирай и тогава пиши.

  3. Да твърдим, че Русия „започва война“ е все едно да „забравим“ напълно, че американците заедно с европейските си марионетки им спретнаха майдан, провокация с отмяната на регионалните езици и покрепяха майдамуните в неотстъпчивостта им по отношение на конституционна реформа и тъй наречената „антитерористична операция“, която си бише стрелба по населени места. Крайно време е американците и техните евромарионетки, а и нашата местна колониална администрация да разберат, че с руската мечка шега не бива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *