Австрийски студент съди „Facebook“

Искът на Макс Шремс е въз основа на възможно сътрудничество между ръководството на „Facebook“ и Националната агенция по сигурността на САЩ (НАС), на базата на нова програма за събиране на лични данни от ползвателите на „Facebook“,  а също и срещу политиката за защитата на личните данни.

image19075084_3ed4b510c13137f47015d506f3d93c4888888888888888888888888888888888888

Студентът по право Макс Шремс от Австрия обяви намерението си да подаде съдебен иск срещу социалната мрежа „Facebook“ за възможно сътрудничество с Националната агенция по сигурността на САЩ (НАС), заяви днес информационния портал „Local“.

Това не е първият път, в който австриеца се опитва да постигне по-високо ниво на защита на личните данни, съхранявани в социалните мрежи. Съгласно действащото законодателство на ЕС, всеки гражданин на страна членка на ЕС има право да поиска копие от всички лични данни, които дадена фирма може да събере за него. Така през 2011 година Макс Шремс  получава от „Facebook“  1200 страници електронен документ, който съдържа цялата му лична информация, включително цялата му кореспонденция.

Днешното дело касае възможното сътрудничество между управлението на „Facebook“ и (НАС), в рамките на новата програма, която събира лични данни на потребителите за „PRISM“ (американска държавна програма към НАС), както и за политиката по защитата на тези данни. Според информационния портал, специално внимание в делото ще бъде отделено на „липсата на ефективни начини да приемеш или откажеш много от видовете лична информация“, както и възможността за прехвърляне на потребителска информация на трети лица, чрез онлайн приложение.

„Първо ние постигнахме голям успех в Ирландия. В резултат на жалбите, подадени от нас,  „Facebook“ бе принуден да премахне и деактивира функцията разпространяваща лица по целия свят. Въпреки това, след известно време стана ясно, че ирландските власти не са заинтересовани в преследването на съществени промени“- заявява Макс Шремс.

По мнение на австриеца, ирландското законодателство, по въпроса за защита на данните се оказало твърде меко, което от своя страна може да бъде провокирано от оказване на политически натиск!

Създателят на „Facebook“ Марк Зукърбърг, първоначално имал за цел „Facebook“ да служи изключително на студентите от харвардския университет, но скоро оценили неговите предимства – първо студенти от други университети от САЩ, после и ученици а по-късно хора от целия свят. Компанията „Facebook“, стартира през 2010 година, през тези четири години успява да получи статута на най-големия онлайн ресурс на социална мрежа с милиардна аудитория от потребители на месец!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *