Самоконфигуриращ се робот

140722140043-roombot-table-horizontal-galleryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyПредставете си, че стола на който стоите се превръща в диван по ваше желание. Или пък обзавеждането и мебелите ви да ви правят път, докато минавате покрай тях. Тези представи един ден могат да станат реалност благодарение на проучвания правени в Швейцарския Федерален Инситут за Технологии.

Тяхната лаборатория за биороботика разработва самоконфигуриращи се роботи познати още като „Руумботс“ (Стайни роботи) , които могат да се сливат с материали и обзавеждане за да създадат адаптивна мебелировка за къщата или офиса.
„Малко е като научно-популярен проект в моята лаборатория, да създам интелигентно обзавеждане, което може да променя формата и функциите си“ обяснява лабораторния директор Ауке Ижспеерт. „ В нашите представи , виждаме как Руумботите местят и комбинират за да създадат различие от елементи, включително маси и столове“ . Целта е да се създадат мебели, които могат да бъдат използвани по различни начини.

SONY DSCДизайнът на Руумботите наподобява два зара, залепени един за друг, съдържат батерия, 3 мотора за движение и въртене , както и безжична връзка. Всеки модел е само 22 см дълъг, а екипът от създатели си представя, че биха били нужни само 10 такива робота да се комбинират, за да се създаде широк спектър от обзавеждане. „Руумботите биха могли да се комбинират с по-пасивни предмети, като покривка за маса, възглавница за диван, за да се постигнат крайните резултати“ казва Ижспеерт.

140722151424-roombot-exploded-view-horizontal-galleryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyjpgПървостепенните цели на екипа са, да създадат мобилно обзавеждане, което би помогнало на старите хора и на тези, който имат ограничена възможност за предвижване. „ Да кажем, че един стар човек използва количка, за да се предвижва, робота може да направи така, че дори човекът да живее в претрупан с предмети апартамент, мебелите все пак да се отместват, правейки му място да мине покрай тях, или пък стол, който да следва човека и винаги да е близо до него“ обяснява Ижспеерт.
140722151641-roombot-connected-table-horizontal-galleryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyЗа сега, екипът успя да въведе няколко модула за взаимодействане, координирани чрез компютърни алгоритми, но те планират да подобрят взаимодействието човек-робот или чрез закрепване на камери, които да следят къде се намира човека или чрез използване на гласови команди.
По-нататъшната надежда лежи в използването на таблети, които на практика да показват стаята и как хората използват подсилената реалност за да премествят и поставят обзавеждането си както сами поискат.
Дизайните не са лимитирани само до дома, в който живеете. Те могат да бъдат прилагани и на работното ви място – за създаване на модерни конферентни зали, които се реконфигурират според функционалността и нуждите ви, и в последствие – навсякъде.

140722152108-roombot-rendering-horizontal-galleryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy„Това, което се надявам да направя е да предоставя на хората „Лего блокчета“ , а според тяхната нужда – сами да ги използват и комбинират, като самите те ще са дизайнери“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *