Болките в ставите и промяната на времето нямат нищо общо

635408578000000000000000Не вярвайте на тези хора, които твърдят, че могат да предскажат промени във времето, посредством болката в ставите. Австралийско изследване, посветено на този проблем показва, че не съществува пряка връзка между болките в костите и атмосферните промени.

Учените привлекли в изследването 993 човека, наблюдавани от лекари за систематични болки в гърба. Редовните доклади за състоянието на изследваните били сравнявани с данните за температура, влажност, налягане, вятър и валежи, в рамките на месец. Така учените са търсили връзка между болките и климатичните промени през определен период.

Ето какво разказва съавторът на проучването д-р. Даниел Стефанс от Института за глобално здраве от университета в Сидни: „Ние знаехме, че такива изследвания са правени по-рано, но решихме да ги направим отново. Поканихме хора, които обясняват болката в ставите и гърба с промяната във времето и преминахме към оценки за тяхната правота по научни методи. Не успяхме да открием никакви доказателства за връзката на болката в ставите и гърба и климатичните промени.“

Защо толкова много хора вярват, че тялото им реагира на времето, и дори да го прогнозира? Д-р Стефанс предлага да се намери отговор на този въпрос във физиологията и психологията. Обратно, може да боли от нервно напрежение или стрес. И как тези явления са взаимно свързани с промени във времето е тема на друг разговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *