Обнародван e отчет за състоянието на климата през 2013 година

10-20133333333333333333333333_climat (1)В четвъртък, 17 -ти юли, Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) публикува доклад, озаглавен „Състояние на климата през 2013 година“. В документа е използвана информация, предоставена от 425 учени от 57 страни.

Според директора на Националния център за климатични данни Томас Карл, днес изменението на климата се случва много по-бързо, отколкото когато и да било в историята на съвременната цивилизация.

Най-важните точки от доклада:

_ Емисиите на парникови газове продължават да се увеличават: концентрацията на СО2 достига рекордни нива (месец май 2013 за първи път надвиши 400 частици на милион).

_ Повърхността на земята продължава да се нагрява. (Например в Австралия, миналата година е най-горещата година в историята и, с подобни рекорди на второ място е Аржентина, а на трето Нова Зеландия).

_ Морето увеличава повърхностната си температура (миналата година влезе в топ 10 в рекордите за най-топла година по отношение на „загряването“ на повърхността на морето).

_ Повишаването на морското равнище (в последното десетилетие се наблюдава глобално покачване на морското ниво с 3,2 мм годишно и тенденцията продължава през 2013 година).

_ Движението на ледовете в Арктика остава на ниско ниво при повишени температури (в допълнение, температурата на дълбочина от 20м във вечно замръзналата земя в Аляска е най-високата регистрирана някога).

_ Екстремните климатични явления стават все по-екстремни (скоростта на тайфуна „Haiyang“ бе най-високата, регистрирана някога за тропически циклон).

На Южния полюс е регистрирана рекордно висока температура, докато количеството на морския лед в Антарктида се е увеличил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *