Марк Зукърбърг: За бъдещето, когато интернет ще бъде достъпен за всеки

internet-for-web11 „В историята е имало моменти, когато изобретяването на нова технология напълно е оформяло пътя на живота и творчеството на обществото“ – така започва статия на основателя и главния ръководител на компанията „Facebook“ Марк Зукърбърг, публикувана в  „The Wall Street Journal“. „Така е било с печатарската преса, радиото, телевизията, мобилния телефон и интернета“.

Днес с интернет е свързано малко над една трета от населението на земята – 2,7 милиарда души.

Достъпът до интернет не е само връзка с приятели, семейство и общности, но и възможност за участие в глобалната икономика, казва Зукърбърг.

Но покритието на интернет нараства изненадващо бавно с по- малко от 9% годишно.

Авторът смята, че в повечето страни цената на интернета е висока, тъй като мобилните компании са инвестирали големи суми за изграждане на инфраструктура.

Според Зукърбърг, задачата на индустрията е да разработи модел за интернет достъп, който намалява цената на трафика, а и ще позволи на мобилните оператори да продължат да инвестират в устойчивост на мрежата.

Глобалното партниорство „Internet.org“ основано от лидери в технологическия сектор, в това число и „Facebook“,  както и други подобни компании вече са в ход за справяне с проблема. „Те работят заедно с операторите, които предоставят безплатни и основни интернет услуги по целия свят“- обяснява Марк. Безплатният достъп до повече такива услуги, ще насърчи много повече хора да се закачат към интернет, пояснява  Зукърбърг.

Ако тези усилия са успешни, през следващите 10 години към интернет ще бъдат свързани милиарди хора.

„Няма гаранция, че ще стане точно така“, признава авторът, „но заедно можем да свържем целия свят“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *