На Титан е открит странен обект, който после изчезнал

titantitan-2Неочаквана загадка поднесе на астрономите  космическият кораб Касини, който изучава Сатурн и неговите луни.

След като разгледали снимките на повърхността на Титан, най-големият спътник на шестата планета от Слънчевата система, учените  забелязали в едно от „езерата“ на небесното тяло странен обект, който се появила, а  след това изчезнал.

Според изследователите, неизвестният обект  може да бъде айсберг или натрупване на газови мехурчета. Възможно е също така, на  снимката да е заснета буря, което е напълно необичайно за тихите  „водоеми“ на Титан, съобщи НАСА.

Астрономите са нарекли ??неизвестния обект „вълшебния остров“, тъй като нямат ясна представа какво е заснел Cassini, пише The Guardian.

„Ние не можем да бъдем сигурни какво точно е това, защото имаме само едно изображение, но този обект преди това не е бил на Титан“ – каза Джейсън Хофгертнер от Cornell University в Ню Йорк ( цитат по  материала на интернет страницата на университета) .

Титан е едно от най-необичайните места в Слънчевата система. Освен на Земята само на неговата повърхност е  доказано наличието на течността. Той е и единственият спътник с плътна атмосфера.

Повърхността на Титан е осеяна с пясъчни дюни, които са съставени от частици   замразени въглеводороди. Хълмовете ми се издигат над езера и реки, пълни с течен метан и етан. Тези елементи също образуват облаци, които са източник на валежи.

Гравитацията на Титан е толкова слаба, че хората ако си сложат на ръцете криле, може да летят. Но  същество от Земята не може да съществува на Tитан  без специални приспособления за дишане – в атмосферата на това небесно тяло се съдържа  смъртоносният за земляните циановодород.

Tитан, който е по-малък от Земята повече от два пъти, често се  сравнява с нашата планета в ранните и етапи на развитие. Учените не изключват, че на спътника може да съществуват прости форми на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *