Учени използват секретна мрежа, която е 1000 пъти по-бърза от интернет

CxShMRF38wkКогато става въпрос за действително изпращане на големи обеми от данни, по-бързо и по-лесно е да се прехвърли твърдия диск в пощенската кутия – освен ако не разполагате с достъп до Energy Sciences Network, която е 1000 пъти по-бърза от   интернет.

Разбира се, трябва да се занимавате с нещо по-сериозно, отколкото да теглите всички сезони на  любимите си телевизионни сериали, за да получите достъп до нея. Energy Network Sciences, или ESnet, е под контрола на Министерството на енергетиката и е предназначена за изследователски цели. Достъпът до нея е за  учени, работещи с големи масиви от данни – като, например, тези от  Large Hadron Collider, или от проекта за човешкия геном.

През ноември миналата година ESnet достигна най-голямата скорост за  трансфер на данни в историята на човечеството. Чрез тази мрежа NASA предаде над 91 гигабита данни в секунда от Денвър до Goddard Space Flight Center в Мериленд.

Освен за директното прехвърляне на данни, ESnet се използва за проучване на методите за развитие на мрежовата архитектура. С нея  учените  изследват  контурите на виртуални мрежи, наричани  «Оscars», които могат да се използват за създаване на комплексни  мрежи без радикални промени в хардуера.

Също така те работят над така наречените «DMZ-мрежи“, които могат да достигнат изключително високи скорости на трансфер чрез иновативни методи за сигурност, като не използват традиционните мрежови защитни стени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *