Обама шокира света: масови убийства в САЩ се случват всяка седмица

obamaАмериканският президент Барак Обама заяви, че той се срамува от неспособността на САЩ да сложат  край на масовите убийства с използването на огнестрелни оръжия, които се случват в страната почти всяка седмица.

„Ние сме единствената страна, където това се случва, и при това всяка седмица,“ – каза президентът.

Лидерът на САЩ говори само часове след поредния  инцидент, станал в Орегон. Неизвестен откри огън в училище, което предизвиква смъртта на най-малко един ученик, написа Би-би-си.

Според Обама, нито една страна в света не се сблъсква с подобен проблем. Той признава, че е много разстроен, че   решение все още не е намерено.

Президентът на САЩ Барак Обама, отговаряйки на въпроси от страна на потребителите на социалната мрежа Tumblr, даде за пример Австралия, където е бил  решен проблема с масовите убийства с огнестрелни оръжия, пише USAToday.

„В Австралия бе приет закон за контрол на оръжията след едно масово убийство и от тогава подобни инциденти не е имало“ – каза президентът.

Той също така заяви, че мащабите на насилие,  свързани  с използването на огнестрелни оръжия в САЩ – са  „нещо извънредно“.  Президентът изрази мнение, че много законодатели  се „страхуват“ от  Националната стрелкова асоциация на Съединените щати, но преди  Конгресът да  предприеме конкретни стъпки, за да приеме закон за ограничаване на притежаването на оръжие, се изисква „фундаментална промяна в общественото мнение“.

Обама също така заяви, че в Съединените щати е необходима преоценка на ценностите, а причина за зачестилите стрелби в американските училища – е достъпността на  оръжията, а не психичните заболявания“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *