Учените изясниха как сънят влияе на мозъка

spaneУчените отдавна са стигнали до извода, че  здравият сън спомага за укрепване на по- рано придобити знания и за подобряване на паметта като цяло. Но да разберат какви именно  процеси протичат в  мозъка по време на сън,  учените не могли, пише BBC.

Група  изследователи от Китай и Съединените щати   провели серия от анализи, използвайки напреднали технологии за изучаване на образуването на нови връзки между мозъчните клетки (синапси) по време на сън.

Според проучване, публикувано в списание Science, дори и интензивни занятия и интелектуални  натоварвания не  могат да помогнат да се компенсира загубеното без сън време.

Според експертите, изследователите са били в състояние да проведат подробно и значимо изследване, чрез което за науката се е разкрил още по- широко такъв феномен като паметта и нейните механизми.

Изследователи от университета в Ню Йорк и Пекинския университет Шенжен (Shenzhen) провели няколко изследвания върху мишки.

Оказало  се, че по време на сън при мишките,  в мозъка се образуват значително повече нови връзки между невроните, отколкото по време на бодърствуване. Животните обработвали и усвоявали нова информация.

Прекъсвайки съня на животните на определени етапи, изследователският екип открил как работи усвояването на информация във фазата на бавния и бърз сън.

По време на фазата на бавния или дълбок сън в мозъка се възпроизвежда и обработва цялата информация, която е получена в течение на деня.

„Ние отдавна знаехме, че сънят помага на мозъка и засилва паметта, но нямахме и най-малка представа какво се случва в този толкова важен и активен процес“ – казва професорът в университета в Ню Йорк, Уен Биао Ган.

„Преди това ние смятахме, че сънят – това е времето, когато цялото тяло си почива и възстановява. По този начин, на следващия ден, след  здравословен и пълноценен сън нашето тяло и глава работят по-добре. Но  се оказа, че зад всичко това стоят  далеч по-важни биологични процеси“- казва професорът.

И те са само част от целия спектър на благоприятните ефекти от пълноценен сън върху човешкото тяло.

Миналата година, учените са стигнали до извода, че по време на сън мозъкът изчиства токсините, попаднали в него през деня.

Според учените, здравословните проблеми в съвременното общество се дължат на ритъма на живот и повърхностното отношение на хората от 21-ви век към  съня.

Лекарите предупреждават, че в резултат на липсата на сън, човек може да развие сериозни заболявания като рак, сърдечни заболявания, диабет тип 2, затлъстяване, и различни инфекции.
„Ако хората спяха по-дълго – те всички,  без изключение, щяха да са по-добре“ – казва професор Ръсел Фостър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *