Православни и католици се обединяват ?

hristianiОтбележете в календара си: през 2025 г.  представителите на Римо- католическата и Източно – православната църква могат да се върнат в Никея, град на територията на съвременна Турция, където буквално са положени основите на християнството. През  325 г. първите ученици на Исус се събират в Никея за да намерят отговор на въпроса какво означава да бъдеш християнин.

Целта на тази среща е била да се разработи богословски консенсус, който ще устройва всички християни. Това се случва  много преди времето, когато християнството се разпада на Изток и Запад, на  католици и протестанти, на южни баптисти и примитивни баптисти. Това е време на зараждането на религията, когато изглежда, че тя е една единствената универсална вяра.

Въздействието на тази среща върху съдбата на християнството се оказва огромно: досега повечето студенти, занимаващи се с теология, изучават различни версии на Никейския символ на вярата.

На път за вкъщи след среща с папа Франциск,  патриарх Вартоломей I, лидер на православните християни , даде интервю , в което спомена, че той и папа Франциск планират  да се срещнат в Никея след 11 години, за да може след „17 века да отпразнуват годишнината от първия наистина вселенски съвет“.

Това е изключително важно събитие. През 1054 теологическите различия водят до разцепление в християнската църква – тогава се появяват римските  католици и източноправославните християни. И тази среща може да бъде призив за връщане обратно към дните преди разделянето, когато още не е имало такива разногласия, които са попречили на патриарсите и папите да  разговарят над 900 години.

Но детайлите за тази среща са все още доста неясни. Ще бъде ли това официален вселенски църковен събор, на който лидерите на двете течения на християнството, всъщност ще се опитат да разрешат различията помежду си?

Или срещата ще бъде това, което определя Вартоломей – църковен празник, на който ще протече сериозен диалог, но който няма да бъде  последван от някакви значителни промени? Според Роко Палмо, автор на блога Whispers in the Loggia,  е трудно да се каже нещо определено.

“ Тази среща ще се проведе след 11 години насам“ – казва той. Опитите да се предскаже какво ще се случи през 2025 г., е като да се опитваме да предскажем кой ще стане президент на Съединените щати през 2016 г. – ние просто не можем да знаем това. Освен това и  Вартоломей, и Франциск са над 70 г. Вартоломей заяви, че те искат да запазят идеята на събора „като наследство за нас и нашите наследници“.  Тоест той признава, че след 11 години те вече  може да не са живи.

Освен това има проблем – много въпроси трудно ще получат подкрепата и на католици,  и на православни християни. „Ако папата иска да направи нещо, католиците го подкрепят единодушно, но ако иска  нещо патриарх Вартоломей,  може да не го подкрепят всички“ – казва Палмо. Вартоломей е патриарх на Константинопол, което означава, че той е „пръв между равни“ сред православните църкви, но той няма власт над другите патриарси.

Според Палмо, на Франциск му остава да свърши много работа във Ватикана – например, да  проведе през октомври събор, посветен на семейството. „На първо място, той трябва да проведе този събор- а наследникът му винаги може да отмени всички решения, поради което той не бърза“ – обяснява Палмо.

Но дали това означава, че в близко бъдеще ще се направи сериозен опит за да се преодолеят различията между Изтока и Запада? Да. „Това е голяма надежда – казва Палмо . – Това е, за което се молим на Исус“.

http://www.theatlantic.com/international/archive/2014/05/what-does-it-mean-that-there-will-be-a-new-council-of-nicaea/371943/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *