Google ще инвестира над 1 милиард долара в спътници за интернет

google700Американската компания Google  планира да похарчи повече от 1 милиард долара за сателити  за обезпечаване на достъп до интернет в отдалечени региони на света, пише The Wall Street Journal , позовавайки се на източници, запознати с проекта.

В момента се знае, че проектът ще започне със 180 малки сателити с висока пропускателна способност, които ще бъдат се разполагат на по-ниски орбити,  в сравнение с традиционните спътници.

Стойността на проекта се оценява от $ 1 млрд. до повече от $ 3 млрд., в зависимост от това дали компанията ще удвоява броя на космическите апарати. Говорител на Google е заявил пред  WSJ , че компанията има за цел да предоставя комуникации на огромни територии по целия свят, отказвайки други коментари.

Според вестника, сателитният проект е поредният  опит на Google за разширяване на интернет покритието „от небето“, за да се увеличи клиентите си и в крайна сметка да повиши печалбите си.

През юни 2013 г. компанията стартира проект Loon – балони  със слънчева енергия, които трябва да летят в стратосферата на височина от около 30 км (два пъти по-високо от самолетите, но по-ниско от сателитните орбити) и да осигури достъп до интернет в селските и отдалечените райони.

Потребителите могат да се свързват с мрежата чрез  специален приемник на покривите на домовете си. Първият човек, свързал се към Интернет по този начин, е  фермер в Листън в Нова Зеландия. Той живее в селски район, където няма широколентов достъп до Интернет. Използването на  сателитен достъп му е струвало около 1000 $ на месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *