Забравен белгийски гений е проектирал интернет още през 19-ти век

Колкото и странно да звучи, но хората са работили върху идеята за хипертекст дълго преди появата на компютрите – и дори дълго преди появата на първите идеи на Венивар Буш, който е признат за  основоположник на концепцията за хипертекст, за работата му, написана през 1945 година. Освен това, някои хора са се опитвали да си представят различни методи за съхраняване и извличане на информация, дори и преди 20-ти век.
hypertext-1945-2014-05-22-01

Белгийският гений Пол Отлет през 1895 описва идеята за „универсалните библиотеки“, които са в състояние да осигуряват достъп до голям брой книги за всеки. Около  1934 той усъвършенства тази концепция до  „електронни телескопи“, които моментално свързват  хората с книги , филми, аудио записи и фотографии .

Сега ние приемаме тази концепция за даденост , но в онези дни много малко хора са се замисляли над подобни идеи. Отлет обединява усилията си с други радикални мислители, като Нобеловия лауреат Анри Лафонтен и архитектурния гений Льо Корбюзие , за разработване на глобален архив на вестници, както и музей със 150  зали.

Въпреки, че тези проекти са останали само на хартия , в някакъв момент те са позволили да се създаде услуга, при която можете да зададете въпрос и да получите отговор по телеграфа (срещу малка такса). Крайната цел на Отлет е създаването на „такава система, в която всеки ще може да се чете от разстояние  текст, проектиран върху индивидуален екран“.
lead
Както лесно се вижда, тази концепция е прадядо или дядо на  модерния интернет – това, не е  могъл да  предвиди дори Венивар Буш. За съжаление неговата визия за тази технология е унищожена заради нацистката инвазия в Белгия през 1940 г., а малко по-късно той починал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *