Учените прекараха широколентов интернет до Луната

front graphicУчени от Масачузетския технологичен институт в сътрудничество с НАСА , са разработили технология за  лазерна връзка,  която позволява високоскоростен пренос на големи обеми данни от Земята до Луната, включително и HD- видео. За нов постижение ще бъде разказно в  рамките на конференция за лазерни  технологии и електронна оптика CLEO 2014 . Събитието ще се проведе от 8 до 13 юни в Сан Хосе (Калифорния) .

Успешните 30 – дневни тестове на системата Lunar Laser Communication Demonstration (LLCD), предназначена да осигури високоскоростна комуникация между астронавтите и наземните станции, са проведени миналата есен. В резултат, тази  широколентова връзка, установена между Земята и Луната (на разстояние 384 633 километра) с помощта на лазерно излъчване е установена скорост на предаване на данни 19,44 мегабита в секунда . А скоростта за сваляне е 622 Mbit /с – това е хиляди пъти по-бързо , отколкото всяка радиочестотна система.

LLCD – е интегрирана лазерна система, състояща се от  земен терминал в Ню Мексико и четири отделни телескопи (диаметър около 6 инча). Информацията, кодирана като импулс от невидима инфрачервена светлина, изпращал до Луната всеки един от тях. По този начин се увеличават шансовете , че най-малко един светлинен лъч ще премине през земната атмосфера без изкривяване, и ще бъдат приет от  спътника LADEE, който е в окололунна орбита.

LADEE е снабден с телескоп, който „събира“ лазерните лъчи и ги насочва към оптично влакно. След това  фотодетектор преобразува IR светлинни импулси в електрически импулси, а  след това те се превръщат в информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *