Студент създаде минифабрика за производство на храна от ларви

1Лека- полека подгрявката за големия глад, който ни се подготвя, заработва на все по-високи обороти….

Исландски студент създаде мини фабрика за производство на храна от ларви  с нулеви отпадъци. Собственикът на миниатюрното производство предприел  този ход с надеждата да демонстрира решение на недостига на храна в света.

Буй Бямар Адалстейсон така се вдъхновил от  доклада на Службата по прехрана и земеделие към  Организацията на обединените нации, според който световният недостиг на храни може да бъде решен чрез употребата на насекоми за храна, че проектирал и построил в исландската академия на изкуствата мини-фабрика за производство на ястия от ларви, пише Daily Mail.
vyapvva
Неговият миниатюрен завод се състои от няколко „цехове“, където протича съзряване, събиране, обработка и готвене на храна от насекоми, в постембрионално състояние.

Първо ларвите се поставят в голям отсек с растения, където порастват и оплождат почвата със своите отпадъци.
itbtb
След това те   се събират, обработват се в пещ , смесват се  с подправки и накрая се превръщат в пълноценни ястия, например шоколадова торта или пастет.
aku
Според студента, неговата фабрика с нулеви отпадъци – е отлично решение на недостига на храни в световен мащаб, тъй като ларвите съдържа същото количество протеини, мазнини и хранителни вещества, както и месото, но те ??се нуждаят от 12 пъти по-малко фураж от кравите, а  се размножават много по-бързо.

За да убеди обществеността, че десертите и пастетите от необичайната съставка по вкус не отстъпват на обичайните ястия, исландецът се опитал да нахрани със своите творения всички желаещи.

„За моя изненада повечето посетители в художествената академия се заинтересували от тази храна, особено децата – казва Буй. Едно четиригодишно момиченце дори искаше да си вземе вкъщи личинка  и да я използва като домашен любимец. „

Все пак, въпреки интереса на хората, те не се осмелили да опитат тези ястия.

„Посетителите казаха, че са впечатлени от проекта и перспективите, но отказаха да опитат храната – призна студентът. Надявам се моята идея ще бъде използвана  за производство в индустриална среда и да вдъхнови другите да преосмислят линейното производсто, което  бълва големи количества отпадъци и неизползвани продукти“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *