Германското лоби, което контролира Америка

obama-merkel-nationalturkКакто е станало ясно от съвместната пресконференция в Розовата градина на Белия дом, Обама е казал на  Ангела Меркел , че ще продължи да я шпионира, а тя възнамерява да насърчава германските интереси в Америка, финансирайки лоби,  пише Ноам Бенджамин,  в статия, публикувана във вестник Il Giornale.

„Колкото по-силнo „куцa“  югът на  Европа, толкова повече цъфти германския износ. Най-малкото,  през последните три години Гърция , Ирландия , Португалия, Италия, а сега и Франция, тичат подир миража на фискалната дисциплина, продиктуван от двамата пазачи на строги икономии в Европа, канцлерът Ангела Меркел и нейният верен министър на финансите Волфганг Шойбле“ – се казва в публикацията.

„Тази формула изглежда е  сработила само по отношение на Германия, а социалната криза само се влоши  с нарастваща безработица и закриване на предприятия.  Междувременно в Германия продължава да се отбелязва такъв висок растеж на търговията, че той започва да  излиза извън рамките на параметрите, определени от Европа: теоретически превишаването на германския експорт е толкова незаконно, колкото и публичния дълг на Италия или Гърция.

Възниква въпросът: какво стои зад супермощните германски фирми, които изнасят както за Китай, така и за  САЩ? Има някои известни факти: германските компании са добре организирани, използват висококачествена инфраструктура и имат достъп до кредити, за които не могат и да мечтаят в други европейски страни.

Но не всеки знае, че силата на енергийните компании от Хамбург до Мюнхен се заключава и в  сериозна инвестиция в лобистките дейности на германските  компании на различни нива в правителството на САЩ. По този начин, Берлин не само контролира Европа, налагайки свои собствени макроикономически критерии на Брюксел, но също така си осигурява значителна квота от американския пазар, използвайки финансови страници.

Според фондацията Sunlight, германците не мислят за цената, когато става въпрос за защита на техните интереси във Вашингтон. Джен Топер, представител на фондацията, заяви пред изданието, че „анализатори са изчислили финансовите усилия на Германия през 2013 г. на стойност повече от 12 милиона щатски долара, като повече са похарчили само от ОАЕ – 14.2 милиона“ – пише авторът.

„Срещата на върха в Белия дом в началото на май между Барак Обама и Ангела Меркел завърши с пресконференция в Розовата градина и беше посветена главно на кризата в Украйна.

Междувременно лидерите заобиколиха с мълчание въпроса за подслушването от страна на американското разузнаване на германски обекти: „По този въпрос  остават различия“.

С други думи Обама каза Меркел , че ще продължи да я шпионира. Тя, като по-честна, ще продължи да защитава германските интереси в САЩ,  отваряйки портфейли“ – заключава изданието.

Източник :  Il Giornale

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *