Какво не бива да се добавя в горещ чай

chayКак обичате да пиете чай – със захар или с мед? Дори един много полезен продукт, когато се използва неправилно с чай, може да загуби не само своите ценни свойства, но също така и да се превърне в опасен канцероген.

Чай със захар. Учените реагират нееднозначно на тази комбинация. Статистически данни обаче има: представителите на народите, където в чая предпочитат да не добавят захар, по-рядко развиват рак. Въпреки това, някои експерти смятат, че това се отнася до голяма степен само за черния чай . Според тях, положителните свойства на зеления чай не се влияят от захарта – напротив , увеличава лечебните му  свойства, защото спомага за по-добро усвояване на катехините, съдържащи се в напитката. Диетолозите обикновено се противопоставят на това да се пие чай с нещо сладко. Те вярват, че в този случай се размиват границите на разрешеното – сладкиши с чай, например, можете да се изядат два до три пъти по-вече, отколкото без него.

Чай с мляко. Известно е, че в случая става дума за  важен компонент – катехин, който  естествен и  много мощен антиоксиданти. Именно този компонент  неутрализира свободните радикали, които развалят клетките и причиняват ракови тумори. Катехинът в чая се съдържа повече, отколкото в повечето плодове и зеленчуци. В допълнение – катехинът инхибира развитието на диабет и сърдечно-съдови заболявания. Все пак , имайте предвид, че когато  добавяте в чая мляко, част от този уникален терапевтичен ефект изчезва.

Причината е, че млякото влияе отрицателно на антиоксидантния потенциал на чай. Съответно , чай с мляко не е толкова добре за съдовата система, отколкото чай без мляко. Това може да се счита за доказано, след поредица от експерименти, проведени от германски учени, от които става ясно, че пиенето на черен чай значително подобрява кръвното налягане. Въпреки това някои лекари смятат, че да се отрича чая с мляко е рано.

Чай с мед. Медът е по-полезен от захарта, но любителите на горещ чай с мед подлагат  тяхното здраве на сериозна опасност. При температури над 40 ° С в меда  изцяло се унищожава ценният фермент диастаза, а  при по-висока температура (60 ° С) медът се превръща в канцерогенн – фруктозата в него се окислява, а  продуктът  на това окисление е в състояние да предизвика злокачествени тумори в стомаха, червата и други органи на храносмилателната система. Слагането на мед в горещ чай не се препоръчва!

Чай с лимон. Точно както в случая с меда,  лимон не трябва да се  поставя в топлата напитка. Под въздействието на високи температури в лимона напълно се унищожава витамин С и много други ценни компоненти. За да се запазят полезните качества на лимона не трябва да се поставя  в чая веднага. Трябва да изчакаме да се охлади малко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *