Честата употреба на телефона все пак причинява рак на мозъка

telefonАко човек използва мобилен телефон повече от 30 минути на ден в продължение на пет години, рискът от рак на мозъка се повишава три пъти . Това е заключението на френски експерти от университета в Бордо.

Както показва тяхното изследване , хората, които използват телефон в продължение на 15 часа на месец , 2-3 пъти по-често се сблъскват с глиома или менингиом, пише Times Live.

Заслужава да се отбележи, че за опасността от мобилните телефони учените говорят отдавна. Въпреки това, да   докажат пряка причинно-следствена връзка те не са успели. Този път учените имат по-конкретни данни. Те анализирали 253 случаи на глиома и 194 на менингиом, регистрирани в периода 2004-2006 г.  Били сравнени   пациенти с рак  с 892 здрави хора от контролната група.

Оказало се, че рискът от развитие на рак всъщност действително е  увеличен сред хората, които активно използват телефони. Наистина, по време на проучването са разкрити и необясними аномалии. За разлика от предишни проучвания изследователите открили, че рак се развива в части на мозъка, противоположни на тези, до  които телефонът обикновено се намира възможно най-близо.

Като цяло да се установи реалното ниво на риск е трудно, особено с непрекъснатото подобряване на мобилните технологии. А бързата еволюция на технологиите кара все повече и повече хора да използват телефони. При това  степента на излъчване от мобилните телефони пада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *