Кой се нуждае от Харвард: развенчаването на популярния мит

harvardПонякога случва ли ви се да си  спомните своя университет и да си кажете: “ Какво можеше да е сега положението ми, ако бях учил в Харвард ?“ Или, може би,  вашият син или дъщеря си избират място за учене, и си мислите:  „не трябва ли да окажа малко натиск за да попаднат в университета на моите мечти“?

Ако е така, едно ново изследване на Gallup прави  потресаващи заключения. В проучването са анкетирани  30 000 души, които са били помолени да оценят своето  благополучие, всеотдайност в работата, участие в обществени дела и осмисленост на живота.

Ние вече знаем , че образованието в топ университетите може да  повиши  бъдещите доходи . Но дали това води до по- щастлив живот и удовлетворение? Проучването показа, че не е така. Където и да са учили анкетираните – в елитен университет, в обикновено държавно ВУЗ или частен колеж – това по никакъв начин не е повлияло върху нивото на благополучие, които изпитват.

И все пак- от какво зависи щастието в живота след дипломирането? Изглежда, че му влияят други фактори: наличието на преподаватели и наставници, които проявяват интерес към вас (само 14% от анкетираните смятат , че техните преподаватели наистина са се  занимавали с тях) , смислени стажове, извънкласни дейности, успешното приключване на дългосрочни проекти и подкрепа от университета след дипломирането.

Тази информация  явно заслужава да бъде разгледана, когато се решава за бъдещия университета, като се има предвид огромната разлика в разходите за обучение и колко е трудно да се влезе в топ университет. Но има нещо друго, върху което трябва да се замислят и работодателите, когато набират нов персонал: разбира се, свидетелството за  академичен успех , най-вече дипломата от най-добрите университети – е нещо привлекателно .

Но ако искате да намерите хора, които са много ентусиазирани в работата, на първа линия могат да излязат други обстоятелства. Не гледайте само къде са  учили кандидатите и каква е тяхната успеваемост според оценките , а също така и върху това, с което студентите са били ангажирани в университета и какви са били техните преживявания , пишат изследователите от Gallup. Това – както и много други фактори, които са изследвали – много силно влияят на бъдещия живот и кариерата.

Джесика Стилман – от CBS и Fast Company.

http://www.gallup.com/poll/168848/life-college-matters-life-college.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *