Жестокостта: бич за съвременните деца

deca-Няма нищо по-страшно и по-безпощадно от жестокостта на децата, често казват възрастните. Периoдично се съобщава за престъпления, извършени от тийнейджъри. Учениците често  заснемат на видео своето насилие. Защо в благополучни, на пръв поглед семейства,  растат морално-нравствени  чудовища ? Къде е коренът на това зло?

Психолозите определят няколко причини за жестокостта и агресията при децата.

Понякога децата могат лесно могат да нараняват животни, да късат на мухи и пеперуди крилете, да мачкат насекоми. Ако това е еднократно събитие , просто трябва да се поговори с детето си, и да му се обясни недопустимостта на подобно действие .

Ако видите, че детето измъчва обитатели на флората и фауната редовно, тогава ще трябва да се търси причината за такова кръвожадно поведение. Може би детето по този начин отстоява себе си, то може да отмъщава на враговете си в училище или в детската градина за публичните обиди и унижения. Или може би причината е в не твърде безопасната атмосфера в семейството ?

Деца са  „огледало“ на своето семейство. Ако родителите са жестоки , детето е вероятно да копира техния модел на поведение. Невъзможно е да се обясни на детето , че не може  да унижава  хората , ако то  вижда как правят това мама и татко. Децата ясно отличават двуличието на  възрастните. Детето възприема родителския  модел като  правилното поведение. Ако в къщата цари агресия, детето ще расте като емоционален инвалид. Разбира се, то не е виновно. То просто не знае какво е съпричастие , съчувствие и състрадание.

Колкото и  изтъркано да звучи, но компютърната  игра с чудовища, множество  „стрелби“, също допринасят за формирането на агресивно поведение при децата. Е, да се забрани на децата да играят на военни игри ли? Уви, не е толкова просто.

Ако умът на детео е  във виртуалния свят, значи в  истинския му е некомфортно. В това време  детето може да започне конфликти с учители, връстници, то се затваря,  умишлено бяга от обществото, чувства се уютно,  когато е само. Обикновено, доверие между родители и деца в такива семейства няма.

Телевизията, за съжаление, често налива масло в огъня, провокирайки децата към ненужна жестокост. Много филми, и анимационни,  съдържат сцени на насилие.

Да, от една страна , положителният герой е все още на страната на доброто и активно го защитава. Но цялата тази борба е свързана също и с насилие. Как детето ви да разбере, че не бива  да вреди на други хора , когато положителният герой наляво и надясно застрелва лошите?  Убийства, експлозии, кървави сцени,   много силно влияят върху психиката на незрялата  детска психика.

Родителите трябва , ако е възможно , да контролират това, което гледат по телевизията децата, на кои игри  играят и как прекарват свободното си време. Разбира се, тоталната цензура и отричане на модерното, ще има слаб ефект.  Необходимо е да се контролира деликатно, меко, незабележимо за детето.

Друг съществен, убийствен фактор, е чалгата. Текстовете в тази облекчена култура до такава степен изкривяват възприятията на децата, че е много трудно те да бъдат откъснати от „действителността“, в която чалгата им предлага „ценности“ като  садизъм, пиянство, луксозни коли,  престъпно спечелени пари, разврат, наркотици, и т.н.

Приятелите често имат влияние върху подрастващите , защото за децата е важно да знаят какво мислят за тях техните връстници. Много от децата са изложени на „стадния инстинкт“, когато един не може да устои на мнението на мнозинството. Тук ръководител на екипа е агресивно, арогантно хлапе, което води цялата група . Как да се помогне на дете, попаднало в такава компания?

Най-добрият начин е да се търсят нови интереси и, съответно, появата на нови приятели. Но , преди всичко , едно дете се нуждае от родителски внимание , грижа, комуникация с мама и татко  Не забравяйте това в суетата за печелене на пари, изграждане на кариера, решаване на много битови проблеми.

Често децата са агресивни към тези, които не са като тях. В обект на присмех може да се превърне всяко дете, с така да се каже, „нестандартни“ качества: дали друга националност , дефект във външния вид, лоша успеваемост и т.н. Жестоките децаа започват активно да „мачкат“ тези момчета. Ако едно дете се хване в подобен инцидент, трябва да има сериозен разговор с него.

Ако детето , напротив , се е превърнало в обект на насилие, то вероятно ще се наложи да се смените училището. Няма един единствен най-добър съвет и е най-добре да се потърси консултация със специалист, който ще помогне за намиране на изход от ситуацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *