Плащат на безработни новозеландци за да се преместят в разрушения от земетресението Крайстчърч

newzПравителството на Нова Зеландия започва реализацията на необичаен проект за възстановяване на град Крайстчърч, пострадал от силното земетресение през 2011 година. На безработни жители на други градове се предлагат около 3 хиляди долара  в брой – тези пари  покриват разходите за преместването и намиране на работа.

Както съобщава Associated Press, в резултат на възстановяването на разрушения град вече има много нови работни места, обаче безработните новозеландци и при желание не могат да ги заемат – те нямат достатъчно пари за преместване в Крайстчърч.

С решаването на този въпрос от сега нататък ще им помогне властта – инициатива предполага, че държавата ще дава  3 хиляди новозеландски долара в брой ($ 2600 долара) на безработни гражданите и ще им помогне да се премести в Крайстчърч, да си намерят жилище и дори да си закупят работни инструменти.

Възстановяване на втория по големина град в Нова Зеландия,  върви с бавно темпо. Основно в Крайстчърч се предлага работа за изграждането на най-различни градски обекти – от къщи до стадиони, но в града нараства броят на свободните работни места и в областта на продажбите, услугите, хотелиерството и т.н.

Както съобщи министърът на социално развитие на  Нова Зеландия Пол Бенет, „благотворителната акция“ на правителството е ограничен – обезщетенията са изчислени за не повече от хиляда души. Офертата е валидна за всички възрасти, но целевата аудитория все пак са младите хора от 18 до 24 години.

Земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер разтърси  Крайстчърч на 22 февруари 2011 година. Тогава загинаха 185 души, а повечето градски постройки бяха унищожени.

През 2010 г. градът бе разтърсен от земетресение с магнитуд 7,  а по-късно, през юни 2011 г. – с магнитуд от 6.  Въпреки факта, че епицентърът се е намирал на 13 км от града, в Крайстчърч пострадаха около 40 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *