Сравниха Фейсбук с епидемия и му предсказаха бърз залез

Учени от Princeton University прогнозираха залеза на социалната мрежа Facebook в рамките на няколко години. Според изследователите, жизненият цикъл на социалните мрежи се подчинява на модела на развитие на епидемия от вирусни заболявания SIR.

Това добре се вижда от примера на някога много популярния сайт MySpace, който сега е практически  „мъртъв“.  Учените са изчислили, че до 2017 г. броят на редовните потребители на Facebook ще бъде само 20% от максималния за цялата история на социалната мрежа .

В доклада на учените,  идеите, обхващащи големи маси от хора, се сравняват с епидемии от болести. В началото на своето съществуване вирусът лавинообразно се  разпространява сред хората, достига максимум, но в крайна сметка все пак изчезва.

Този процес се описва добре  от епидемиологичния модел SIR, разработен през 1927 година. Анализирайки отнасящите се за  Facebook заявки в търсачката на Google , изследователите заключават , че пикът на интереса към социалната мрежи преминал, и следва  спад в популярността.

Следва да се отбележи , че работата на двама служители в  университета все още не е преминала рецензиране и не е публикувана в научно списание, а е в архива на  друг университет като препечатка. Въпреки това , докладът предизвика огромен медиен интерес .

Критиците казват, че в статията не се посочват причините за намаляващата популярност на Facebook, и указват на  невъзможността да се правят  такива заключения само въз основа на търсенията в  Google. Освен това катедрата по машиностроене и космическо инженерство не е забелязвана по-рано да  изследва  социални мрежи.

Сътрудникът на  Facebook Майк Двелин на своята страница публикува  собствено  „изследване“. Анализирайки динамиката на заявките за търсене и „харесванията“ по страниците на университета, както и броя на статиите в базата на Google Scholar, той стигнал до заключението, че към 2018 г. Princeton University ще загуби половината от студентите си, а до 2021 г. ще изгуби всички.

Междувременно делата на Facebook  вървят добре . През октомври 2013 г. в социалната мрежа  е имало 1, 19 милиарда потребители, което е с 18 % повече, отколкото година по-рано. Ежедневно в страниците на социалната мрежи влизат повече от 700 милиона души .

2 thoughts on “Сравниха Фейсбук с епидемия и му предсказаха бърз залез

  1. Разбира се. Никога не съм могъл да проумея що за депресиран и с ниско самочувствие човек трябва да си за да киснеш в тези мрежи. Имал 150 приятели ? Да бе, я ги помоли за помощ, заем или услуга. Къде остана нормалният човешки контакт на живо ? Е, и как да не е извратено това ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *