Украйна изпрати повиквателни за армията на мъже от 18 до 24 години

И.д.  президент на Украйна Александър Tурчинов е подписал указ за мерки за подобряване на отбраната на  държавата, който предвижда възобновяване на наборната военна служба .

Според указа, в армията са  призовани граждани на Украйна от мъжки пол, неотговарящи на условията за освобождаване или отлагане, от 18 до  24 години включително.

В указа, обнародван в “ Официалния вестник на президента на Украйна“, се казва,  че мярката е предизвикана  от “ влошаването на социално- политическата ситуация в източната и южната част на Украйна , фактите с неприкрита агресия, активизирането на незаконосъобразните действия на въоръжени групи с проруска насоченост, превземане и  блокиране на обществени сгради на органи на държавната власт, военно командване,  военните поделения , транспортни комуникации в Донецки и Лугански региони, което представлява заплаха за териториалната цялост и  намеса във вътрешните работи на Украйна от страна на Руската федерация“.

Преди това  украински  наборници са призовавани в   армията през октомври 2013 г.,  а през 2014 г. е било планирано това да се спре, но Върховната  Рада на Украйна въстанови тази процедура за формиране на въоръжените сили.

Приемаше се,  че украинската армия до края на 2014 г. , трябва да премине изцяло към  военнослужещи по договор.

Към  края на 2013 г.  армията на  Украйна   е окомплектовала с професионални военни  около 60 % от длъжностите за  редници и сержанти.

One thought on “Украйна изпрати повиквателни за армията на мъже от 18 до 24 години

  1. При подобна ситуация в България ще има само опълченци от 38 до 60 годишни мъже и незабавни емигранти към Западна Европа от 18 до 37 години. Отново България ще бъде окупирана. Да не дава Бог!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *