Какво (не) казва Обама

Обама, подобно на Сизиф на Албер Камю, изглежда,  мисли, че усилията за принуждаване на Путин да смени позицията си за  Украйна са и безполезни,  и необходими, пише Paolo Valentino в статия, публикувана във вестник Corriere Della Sera.

„Иначе няма как по друг начин да се обяснят  различните коментари, с  които американският президент съпроводи обявяването на нови санкции срещу Русия. Сега става дума за  други избирателни мерки, насочени към ключови отрасли на руската икономика . С други думи, ние сме далеч от всеобхватни санкции.

Обама би искал да ги приложи заедно с другите европейски съюзници, но се срещна с трудности в опитите си да убеди германския канцлер Ангела Меркел и италианският премиер Матео Ренци,  в необходимостта от намаляване на преходния период до санкциите, които да са болезнени.  Президентът на Съединените щати сам издаде своето объркване“ – се казва в публикацията.

“ Ръководителят на Белия дом признава, че новото ембарго   може и да не повлияе на позицията на Царя. Но припомня, че „Путин не е глупав“, и прилага към  Владимир Владимирович теорията на рационалните очаквания: „Дали той наистина иска да види икономика на страната му отслабена и поради това не е съгласен да общува с Украйна по дипломатически път, като зачита  нейния суверенитет?“ Според Обама е важно да „се направи по- труден избора на Путин “ – пише авторът.

“ С други думи, според Обама – Сизиф, санкциите са безполезни само за кратък период, в дългосрочен план те са необходими.  Обама вярва, че реално спасение за руския лидер ще бъде изпълнението на ангажиментите, поети във връзка с конференцията в Женева, което ще доведе до прекратяване на изолацията на Русия. Безупречни разсъждения, въпреки че правило за  всички преговори е да се даде на ответната страна възможност за достоен изход“ – обобщава изданието.

Източник : Corriere Della Sera

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *