Рискът за гибел на Земята от астероид е десет пъти по-голям

33491874Броят на астероидите, които могат да унищожат до основи всеки град по света, е много повече, отколкото по-рано се е предполагало, пише USA Today. Ако краят на ерата на динозаврите е предизвикал астероид с размерите на Сан Франциско, за унищожаването на модерен метрополис ще е достатъчен доста по- малък посетител от космоса .

„Хората , които казват : “ това се случва веднъж на милион години, няма от какво да се притесняваме“, не са  прави – казва бившият астронавт, а сега изпълнителен директор на фонда В 612 – Ед Лу. В  организацията, чиято основна цел е предотвратяване на заплахи от космоса, са уверени, че рискът от сблъсък с астероид -убиец възниква веднъж на сто години.

От 2001 г.  експерти на V612 са засекли 26 експлозии с мощност няколко килотона , причинени от падащи небесни тела . По щастливо стечение на обстоятелствата , всички те са станали далеч от населени райони.

„Това показва, че астероидите не толкова рядко се срещат със Земята.  Всъщност това се случва  3 до 10 пъти по-често , отколкото се смяташе досега“ – цитира  Лу  Daily Mail.

Думите му заслужава да бъдат чути…

Дори метеоритът, който миналата година избухна над Челябинск по космическите стандарти е малък – диаметърът му не надхвърлят 17 метра. Независимо от това , силата на експлозията му , според експерти, е била 500 килотона – 30 пъти повече от атомната бомба над Хирошима през 1945 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *