Здравето на Вегетарианците е по-лошо, отколкото на любителите на месото

    vegeta

    Според ново проучване, вегетарианската диета е свързана с висок риск от развитие на алергии, рак и психични заболявания , както и с по-ниско качество на живот,  в сравнение с тези, които се придържат към обичайния начин на хранене.

    Резултатите от проучването са  публикувани през февруари в списание PLoS ONE. За това изследване  учените са изследвали 1320  австрийци,  разделени на  четири групи :

    Вегетарианци,
    Привърженици на конвенционална храна , но с акцент върху плодове и зеленчуци,
    Привърженици  на конвенционална храна, ограничаващи консумацията на месо
    Привърженици на  нормален хранителен режим, в който има много месни продукти.

    Участниците били разделени и на групи в зависимост от тяхната възраст , пол, доходи, образование и професия. Цялата тази информация е получена чрез лични интервюта.

    Резултатите не били в полза на вегетарианците .

    “Като цяло хората с най- лошо здраве във  всичките четири групи се оказали вегетарианците”, пишат авторите на доклада.

    Вегетарианците по-често  страдат от такива проблеми като алергии, рак, тревожност и депресия. В допълнение, вегетарианците рядко се подлагат на ваксинация и е по-малко вероятно да си направят профилактични медицински прегледи, отколкото хората, които се придържат към традиционния начин на хранене.

    Но въпреки всичко по-горе казано, авторите на изследването са далеч от идеята  да призовават  поддръжниците на растителната храна да преминат  към месни продукти. Защо ? Тъй като в това изследване има няколко неизбежни “но”.

    На първо място, проучването се основава на данни , получени от самите участници. По този начин не може да се каже със сигурност какво всъщност ядат хората във всяка група. Освен това данните имат кръстосан характер.

    “Затова ние не можем да заключим, че здравето на вегетарианците е свързано именно с храната им  че те не консумират животински продукти”, признават авторите на изследването.

    И още едно нещо – изследването е проведено в Австрия, а  типичната храна в  Австрия може да се различава значително от тази на хората в други региони на света.

    Но дори и ако не бяха тези ограничения , резултатите от това проучване ще бъдат все пак недостатъчни, за да опровергаят резултатите, получени по-рано.

    През 2009 г. експерти от Американската академия по хранене и диететология на основата на собствени данни заключиха, че “надлежната вегетарианска диети, включително строгия вегетариански или вегански начин на хранене имат достатъчно хранителни стойности и могат да бъдат полезни за профилактика и лечение на различни заболявания.

    А  през 2012 г. в списание Public Health Nutrition бяха публикувани резултатите от научните изследвания , според които вегетарианската диета не оказва отрицателно въздействие върху здравето.

    http://www.realclearscience.com/journal_club/2014/04/04/study_finds_vegetarians_have_poorer_health_lower_quality_of_life_108583.html

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *