Сянката на Китай надвисва над Украйна : Пекин подкрепя Москва

Наскоро централният печатен орган на китайската комунистическа партия „Женмин жибао“, писа в редакционна статия , че с оглед на ситуацията около Украйна,  „обвита с духа на Студената война“, „стратегическо сближаване между Русия и Китай ще се превърне в опора на стабилността в света“

„Русия под ръководството на  Владимир Путин застави  Запада да разбере , че Студената война не може да бъде спечелена“.  Друг китайски вестник, Global Times , също контролиран от ККП, пише за политиката на западните страни в Украйна като за „фиаско на Запада“.

„Неговият проект за създаване на прозападен режим се провали и създаде хаос, който Западът няма капацитет или мъдрост да отстрани“.  В тази връзка, заключава  вестникът, „ние  не можем да разочароваме Русия , когато тя трябва да се справя с трудности. Китай трябва да се превърне в надежден стратегически партньор“.

Приятелските и силни думи за Русия във водещи китайски списания , коментира в германския Der Spiegel колумнистът Uwe Klusmann , показват, че „в конфронтация на  Запада с  Русия, най-населената държава в света, е на страната на най-обширната държава“. Първите страници на китайските държавни издания не оставят никакво съмнение.

По-специално , Москва и Пекин  вече работят по създаването на съюз, който може значително да промени баланса на силите в света. В момента  руските експерти в  министерството на външните работи  разработват проект на договор за „военно – политическо сътрудничество“ с Китай.

Детайлите,  продължава журналистът, все още са неизвестни , но това „споразумение  трябва да отиде много по -далеч от подписаното от Путин през 2001 г. споразумение за „добросъседство , приятелство и сътрудничество“.

По-рано  Москва, позовавайки се на американците,  отказваше да продаде на Китай редица свои оръжейни системи, но скоро това може да се промени, пише Klusmann.

Китай, например , отдавна иска да си купи руски ядрени подводници „Проект 949A“, въоръжени с крилати ракети , които могат да унищожат американските самолетоносачи .

Влиятелни представители на руския военно- промишлен комплекс   също искат вдигане на всички ограничения за Китай. Експерти смятат, че в самолетостроенето и корабостроенето е възможно съвместно разработване на големи проекти.

Междувременно интересът на Китай във военното сътрудничество също присъства и  в отношенията между Пекин и Киев. Украйна е третият по големина доставчик на оръжие за Китай: само през 2012 г. сумата на договорите е 690 милиона долара.

А сближаването на Украйна с НАТО, както се страхуват в  Китай, може да се сложи край на това сътрудничество. Поради тази причина, Китай желае Украйна да остане в зоната на руското влияние, се казва в статията.
Източник : Der Spiegel

6 thoughts on “Сянката на Китай надвисва над Украйна : Пекин подкрепя Москва

  1. Простите въпроси май те затрудниха цербере?

  2. И да добавим един сложен въпрос: Защо точно сега и къде е ПО ДЯВОЛИТЕ е малайзийският самолет?

  3. Три прости въпроса:
    Кога в световната история САЩ и Германия са били заедно от една и съща страна?
    Колко пъти и в кои случаи САЩ разблокирват стратегическите енергийни запаси?
    Какво става със световната икономика когато военната индустрия на САЩ тръгва с двуцифрен ръст?
    Не бързайте с отговорите! Прочетете малко история, не на войните, а на икономиката.

  4. Da, докато Китай успее да погълне всички, без значение колко години ще са минали

  5. Преди много години един високопоставен старши офицер (по-късно генерал)от българското контраразузнаване ми каза да запомня, че при евентуална световна война СССР (разбирай Русия сега) и Китай винаги ще бъдат от една и съща страна на фронта. И да имаме предвид, че тези думи той изрече през 1969 г. точно по времето на тежкия сблъсък на съветско-китайската граница за остров Дамаски на река Амур. Колкото повече време минава, толкова повече се убеждавам в истинността и мъдростта на казаното от него.

  6. Внимателно с китайците г-н Путин!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *