Съветът за сигурност на ООН ще гласува резолюция за референдума в Крим

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди на извънредно заседание в събота, 15 март,  резолюция, осъждаща референдума в Крим за присъединяване към Русия , който е насрочен за 16 март . Проектът на документа, внесен от представителите на САЩ, осъжда референдума като нелегитимен и призовава международната общност да не признава резултатите .

Резолюцията също така изисква зачитане на териториалната цялост на Украйна, предаде АФП , ??позовавайки се на дипломатически източници .

Очаква се, че резолюцията няма да бъде приета, тъй като Русия ще използва правото си на вето, но, според дипломати , западните страни ще се опитат да убедят Китай да се въздържи от гласуване, с цел допълнително изолиране на Русия.

Преди няколко дни представител на  Пекин в ООН заяви за  необходимостта да се зачита суверенитета на държавите и да не се допуска намеса във вътрешните работи на други държави. През 2008 г. Китай се въздържа при гласуването на резолюцията в Съвета за сигурност във връзка с руско-грузинския конфликт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *