Учените потвърдиха огромните запаси от вода на стотици километри под земята

999191136На дълбочина стотици километри под земята има толкова  вода, колкото във всички океани , наистина , под формата на хидроксилни групи в минерала Ringwoodite , се казва в  статия в списание Nature .

Наблюденията върху разпространението на сеизмичните вълни от земетресения показват, че скоростта им се променя внезапно на границата на горната и долната мантия на Земята,  на дълбочина  410-660 км .

Учените предполагат, че това се дължи на промените, които се случва на голяма дълбочина в  структурата на минерала оливин, който влиза в състава на  по-голямата част от горната мантия.

Тази форма на оливин се нарича Ringwoodite . До сега никой не е виждал ringwoodite, извлечен от земната мантия, защото дълбочината, на която трябва да се намира , е твърде голяма за излвичане на проби. Graham Pearson от Университета на Алберта в Едмънтън, (Канада) и колегите му са открили първия образец от ringwoodite, включен в диамант.

Анализът показва, че 1.5% от теглото на пробата е вода под формата на хидроксилни групи (ОН) .

Ако този образец от ringwoodite – е типичен представител на граничната зона между горната и долната мантия, то в нея, според оценката на учените,  трябва да се съдържат 1,4 * 10 ^ 21 килограма вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *