Какво ще се случи след края на света?

apokalВече в известно на всички, че календарът на маите, за който някои казваха , че прогнозира край на света през    2012 г. нищо такова не е предвиждал : светът не само оцеля доста добре през 2012 г., но и през 2013 година. Разбира се, без внимание тази тема не бе оставена. И много хора   се интересуват от това как ще изглежда нашият свят след …. края на света.

Американски прогнозисти решиха да направят свои собствени предположения за него. Националният  разузнавателен съвет публикува доклад за това как ще изглежда света в  близко бъдеще. Това проучване е озаглавено “ Глобални тенденции 2030 :  Алтернативни светове“.  Според авторите на проекта,   перспективите за Русия и Запада може да се разглеждат като незавидни. Освен това , експертите казват, че много дори ще съжаляват, че краят на света не дойде през 2012 година.

В това проучване е залегнал анализ  на данните, които са получени в  16 разузнавателни агенции на Съединените американски щати. Такъв доклад се публикува задължително веднъж на четири години. Данните в прогнозата  се отчитат при дългосрочно вътрешно планиране и външна политика.

И така – какво казват американските разузнавателни агенции ?

Населението на планетата ще се увеличи с 1,2 милиарда души. На свой ред , това ще доведе до увеличаване на търсенето на храна (то ще бъде около 35 на сто повече , отколкото е в момента), енергия и вода (около два пъти). Може да се предположи, че в Близкия изток и Африка ще се чувства остро липсата на тези ресурси. Експерти отбелязват, че през следващите две десетилетия ще е и най-големият демографски срив в света.

В допълнение, има голяма вероятност , че САЩ ще загубят статута си на свръхсила и световен жандарм. Ще загубят своите позиции и Русия, Европа и Япония. Азиатският и Близкоизточният регион  ще продължат да бъдат най-нестабилните в света. Много е вероятно , че ще има много конфликти , а може би дори е възможно  използването на ядрени оръжия. Могат да се очакват подобни проблеми  и в страните от Източна и Централна Африка.

Мястото на най- развитите страни ще заемат държавите с процъфтяваща икономика , по-специално Китай , Бразилия , Колумбия, Индия , Индонезия , Нигерия , Турция и страните от Южна Африка. Именно на тези страни и региони в следващите десетилетия ще се пада лъвският пай на нови технологии. И повечето от големите компании в  света ще се фокусират върху тези перспективни пазари, които преди това са били недооценени.

Експерти отбелязват, че в близко бъдеще   китайската икономика ще изпревари американската икономическа система и Азия ще стане по- влиятелен регион от Северна Америка и Европа взети заедно. Ако преди Америка е била вносител на енергоносители, в бъдеще тя ще се превърне в износител. А   освен това в Съединените щати ще продължи да се развива „шистовата революция“ .

Експертите-разузнавачи също така отбелязват – независимо, че   сега САЩ изпитват сериозен икономически спад,  в бъдеще страната ще запази авторитета си на международната политическа арена. Това ще се дължи главно на факта, че тази държава е единствената, която ще бъде в състояние да мобилизира коалиционни сили за справяне с глобални проблеми.

Друга важна прогноза. В света значително ще намалее  опасността от ислямски екстремизъм. Тя няма да изчезне напълно , така че понякога в света ще изригват единични терористични актове. Възможно е дори престъпниците да използват кибер и биологични оръжия. Това , от своя страна , ще доведе до факта, че някои държави ще се включат в надпреварата във въоръжаването .

Дроновете ще получат широко разпространение, като по този начин значително ще се подобри пътната безопасност , а броят на фаталните катастрофи и задръствания значително ще намалеят.

Освен това големите интернет – корпорации , по-специално , Facebook и Google , ще  съберат такъв огромен обем с информация за населението на планетата, която постоянно ще се обновява, че ще станат сериозни съперници на много разузнавателни агенции от цял ??свят.

Държавата ще може да следи по-внимателно своите граждани. Да се определи кой ще бъде победител в тази  комуникационна война е сложно,  но експертите са абсолютно сигурни , че както държавата, така  и обикновените хора ще могат да използват технологиите като оръжие.

Освен това американските анализатори прогнозират няколко сценарии за това как светът ще се развива в близкото бъдеще. Тези сценарии представени в доклад предпазливо  озаглавен „Щрихи за глобално бъдеще“.  В него има четири основни сценарии .

Първия  сценарий анализаторите наричат „Светът от Давос“.

Следва.

Какво ще се случи след края на света? -2

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *