Как ще изглежда земната цивилизация след 5 000 години

fullЧовешките технологии се развиха значителни през последните 5000 години , и белезите по Земята   потвърждават това. Ние  променяме ландшафта , климата и биоразнообразието . Ние изградихме небостъргачи за живеене и колосални гробници за мъртвите. Може би най- важното е, че ние  се научихме да използваме енергията на планетата, но имаме нужда от още повече енергия.

Тази ненаситна жажда за енергия ще продължи да определя развитието на човешката цивилизация още 5000 години. В резултат на това тя ще разкаже как ще изглежда Земята през  7014 г.

През 1964 г. руският астрофизик Николай Кардашев предполага, че техническият прогрес на цивилизацията е пряко свързан с количеството енергия, което може да контролира.  Той определя три класификации за напредналите цивилизации в галактиката :

I тип цивилизация разполага с планетарната енергия, тя може да използват сумата от енергиите в целия свят.

II тип цивилизация може да използва енергията от цялата звездна система.

III цивилизация може да контролира енергията в цялата  галактика.

Космолозите използват скалата на Кардашев,  за да предскажат бъдещото развитие на човечеството и на извънземните цивилизации. В днешно време хората  дори нямат място в тази скала. По същество  ние сме вид нулева  цивилизация , но в крайна сметка ще се преминем към първи тип цивилизация. Самият Кардашев казва, че този преход ще се случи. Но кога?

Теоретичният физик и футурист Мичио Каку прогнозира, че този преход ще се случи след един век. Физикът Фрийман Дайсън оценява времето до прехода на най-малко 200 години. Кардашев е предполагал, че около 3200 години ще са необходими на хората за да станат  II тип цивилизация.

Ако човечеството постигне статута на I тип цивилизация към 7014 година, то ще бъде в състояние да манипулира и контролира атмосферата и геотермалната енергия . Войната и самоунищожението ще представляват заплаха за човечеството, но екологичните проблеми ще са в миналото.

Ако стигнем до състоянието на  II тип цивилизация към 7014 г., хората от 71 век ще имат още по-голяма технологична мощ. Дайсън вярва, че такава цивилизация ще може да капсулира звезда с рояк от сателити и да консумира енергията и. Други смятат , че цивилизацията от тип II ще може да си позволи междузвездното пътуване и способността да мести цели планети – и всичко това заедно с  пробиви, които ще настъпят в областта на генетиката и компютрите.

Тези хора на бъдещето вероятно ще бъдат много по-различни от нас. Те могат да станат това, което футуристи и философи наричат постчовечество или трансхуманзиъм.

За пет хиляди години може да се случат твърде много неща. Ние можем да се самоунищожим в процес  на война или ако нанотехнологиите излязат извън контрол. Може и да не сме в състояние да смекчим заплахата от астероид или комета.  Ние дори може да се натъкнем на извънземна цивилизация от тип II,  дълго преди самите ние да сме достигнали до това състояние .

CNN: Извънземните същeствуват и извънземно нашествие е възможно (видео)

Киборги ще бъдат създадени с 3D принтери до 2030 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *