Янукович съобщи за преврат в страната

Президентът на Украйна отказа да подаде оставка

yanukovichУкраинският президент Виктор Янукович нарече случващото се  в страната преврат. Той каза това в обръщението си към украинците по телевизионния канал „112 Украйна“.

„Аз правя всичко, в  страната да няма кръв. Сега получавам  сигнали за преследване на хора . Опитвам се да защитавам хората, които са преследвани по време на работа , на път за училище, и се опитвам да предотвратя по-нататъшни кръвопролития. Опитват се да ме сплашат  и да ме склонят да подам оставка доброволно. Но аз няма да подам оставка“- каза Янукович.

“ Аз нищо няма да подпиша с бандитите, които тероризират Украйна“ – каза държавният глава. Според Янукович, в страната се използват методи „напомнящи методите на нацистите“, прави се опит за държавен преврат. „Това, което се случва във Върховната Рада – е преврат“ – подчерта той.

Президентът каза, че   възнамерява да продължи пътуваният си до югоизточната част на Украйна“, която все още е по-малко опасна или по-сигурна“.  „Аз ще се срещам с хората.  Искам да намеря отговор за това, какво ще правим по-нататък, по какъв път ще вървим с хората“ – добави той.

Янукович каза също, че колата му е била обстрелвана на път за летището.

„В Киев стреляха по колата ми.  Но аз не се страхувам. Аз имам отговорност за страната“ – каза президентът.

Освен това украинският президент каза, че председателят на Върховната Рада Владимир Рибак е бил пребит. „Затова аз го взех със себе си. Сега той замина да се лекува в Донецк“ – каза Янукович.

В Украйна са изгорени повече от 200 офиси на Партията на регионите, добави президентът.

„Може би от 1,5 милиона партийни членове ще напуснат 500 000, но  партията ще бъде наред“ – подчерта той. Според Янукович много от членовете са напуснали Партията на регионите поради натиск.

„Има хора, които не издържаха, те се страхуват за семействата си, но има и предатели“ – каза държавният глава .

Янукович отбеляза, че чуждестранните посредници са му дали  гаранции за сигурност .

„През цялото време ме плашат… бяха ми дадени всички международни гаранции, с които съм работил , те дават гаранции за сигурност, ще  видя как ще ги  изпълняват“ – каза държавният глава.

Заслужава да се отбележи, че в петък Янукович се съгласи да направи отстъпки в преговорите с опозиционни лидери и министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша, Лоран Фабиюс, Франк -Валтер Щайнмайер и Радослав Сикорски . Наред с другите неща , споразумението предвижда предсрочни президентски избори и формирането на коалиционно правителство .

Миналата нощ Янукович отлетя с охраната си от Киев за  Харков. Заедно с него столицата на Украйна напусна председателят на Върховната Рада Владимир Рибак , който по-късно подаде оставка, и ръководителят на президентската администрация Андрий Клюев.

Днес Върховната Рада на Украйна прие няколко постановления, независимо от факта , че президентът не ги е подписал . По-специално Парламентът възобнови  Конституцията от  2004 г., а също поръча на един от лидерите на „Отечество“ Александър Турчанов да координира работата на правителството, уволни ръководителя на Министерството на вътрешните работи и подписа закон за освобождаване от затвора на бившия министър- председател Юлия Тимошенко. (По-късно се появи информация, че Тимошенко е освободена, но неин представител отрече)

По-късно днес депутати от опозицията заявиха, че Янукович е подал оставка .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *