В Украйна уволниха конституционни съдии, чака ги съд

В Украйна парламентът уволни съдиите от Конституционния съд , назначени на длъжност от квотата на Върховната Рада, за нарушаване на клетвата.

За съответната резолюция в понеделник гласуваха 307 депутати, при необходим  минимум 226 гласа .

Парламентът счита, че съдиите в Конституционния съд на Украйна през септември 2010 г. са нарушили  клетвата си, като са отменили конституцията,  по редакцията и от  2004 година.

Така Радата уволни днес съдиите Анатолий Головин , Михаил Колос, Мария Маркос, Вячеслав Oвчаренко, Александър Пасенюк.

В допълнение , депутатите предложиха на обявения от парламента и.д президент Александър Турчниов да  уволни  за нарушение на клетвата и съдиите в  Конституционния съд,  които са  назначени от президентската  квота на Украйна , а именно Юрий Булин и Сергей Вдовиченко.

Освен това парламентът поиска в рамките на три дни  да се свика извънреден конгрес на съдиите на Украйна за да разгледа въпроса  за уволнение за нарушение на клетвата на съдиите в Конституционния съд , които са  назначени от Конгреса на съдиите. Парламентът също така поиска от главния прокурор да образува наказателно производство срещу съдиите в Конституционния съд, в случай на нарушение на клетвата по време на отмяната на Конституцията, изменена през 2004 година.

В  КС на Украйна влизат 18 съдии, по шестима назначавани  от президента , парламента и Конгреса на съдиите .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *