Енергийна ефективност по турски – опаковат сградите с найлон

994140717Жител на гр. Муш (Източна Турция) опакова с найлон три  етажа на неговия 5- етажен дом, в  опит да се опази от силните студове,  пише вестник  Turkiye Gazetesi .

45 -годишният Хюсеин Арма , баща на пет деца, живее в пететажна сграда с неговото семейство и роднини. Той намерил това  решение в интернет.

„Видях тази идея в интернет обаче успях  да намеря найлон с ширина само 12 м и дължина  40 метра.  Това стигна само за три етажа, но в нашата къща в момента е топло, цитира изданието думите на турския майстор.

За да не бъде издухан от вятъра, собственикът закрепил найлона с метални шини.  Според Арме, семейството му сега спестява 30% от разходите за отопление.  „Ако намерим по-подходящ найлон, ще опаковам цялата къща“ – добавя Арме. Днес в Муш температурата е минус 6 градуса.

Зимата в Източна Турция е студена, температурата пада понякога до – 20 градуса. Сега с магистрален природен газ се отопляват 83% от турските граждани, много домове  все още се отопляват с втечнен газ, който се продава в специални бидони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *