2014 г. обещава да е най-горещата в историята

susha2014 г. може да се превърне в най-горещата в историята на метеорологичните наблюдения. Жителите на някои региони на Земята ги чакат множество пожари и суша, а други – поройни дъждове и наводнения . Виновник за природните бедствия ще бъде явлението на „Ел Ниньо“, съобщиха германски учени от университета в Гисен .

Експертите отдавна наблюдават „Ел Ниньо“ – явление, което влияе на колебанията на температурата на повърхностните води в екваториалната част на Тихия океан – но доскоро имаше само краткосрочни прогнози за неговото въздействие върху времето . Преди това експертите установиха, че “ Ел Ниньо “ до края на века ще увеличи броя на природните бедствия двойно, а ново проучване на германски учени показва: сериозни климатични промени ни чакат с вероятност от 75% тази година.

Преди това учените анализирали промените в температурата на водата в източната част на Тихия океан по протежение на екватора , и са установили, че в резултат на глобалното затопляне той се нагрява бързо. Това ще доведе до значителна промяна в обема на валежите, което пък ще предизвиква наводнения и проливни дъждове в някои части на света и опустошителни засушавания и горски пожари в други.

А поради силните ветрове около екваторa тези прогнози бяха ограничени до шест месеца. Германските учени , от своя страна , са измерили температурата на атмосферата над повърхността на водата в различни части на океана и твърдят, че “ Ел Нинцо“ , за разлика от предишните прогнози, е напълно оформен, и следователно , засушавания и наводнения се очакват в края на 2014 година.

Впрочем австралийски метеоролози са скептични към твърденията на германците. Според тях , учените са използвали обща статистически данни и изчисления, и не са отчели характеристиките на “ Физиката на атмосферата или моретата“. В същото време ръководителят на австралийската метеослужба Andrew Watkins признава, че все пак се наблюдава общо затопляне в региона, и „Ел Ниньо“ може да се прояви даже и по-рано, отколкото прогнозират германците – през юни 2014 година.

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2556766/Could-2014-hottest-record-El-Ni-o-phenomenon-spew-massive-amounts-heat.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *