ВМРО: Св. Синод да не се гърчи пред гърците

Безпрецедентни отстъпки пред гръцката патриаршия направи Българската православна църква. В черквите по южното Черноморие веднъж месечно ще може да се служи на гръцки. Паметникът на екзарх Антим I пък ще бъде премахнат от двора на българската черква в „Св. св. Константин и Елена” в Одрин.

Паметникът не бил възприет от Вселенския патриарх Вартоломей, защото Антим I бил виновник за разделението между църквите. Преместването на монумента по същество е опит за демонстративна ревизия на историческата памет на българите, които постигнаха църковна независимост и изтърпяха схизма от страна на Вселенската патриаршия.

ВМРО остро протестира срещу безсмислените отстъпки на Св. Синод. Няма нужда от богослужения на гръцки език по Черноморието. Чувстващите се като гърци са се изселили по силата на няколко спогодби. В България остават единствено такива, които се самоопределят като българи.

Служби на гръцки в момента ще обслужат единствено модното гърчеене в няколко черноморски града. Затова ВМРО призовава Св. Синод да не се гърчи пред гърчеенето.

В същото време Организацията пита дали са издействани служби на български език в църквите в Беломорска Македония, където живее компактно българоезично население. ВМРО пита също щом Вартоломей е „вселенски” патриарх, защо се застъпва единствено за гръцкия език. Явно гръцката мегаломания вече вижда и вселената като гръцка, е коментарът на ВМРО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *