NASA публикува данни за „полярния вихър“ (видео)


Януарският климатичен феномен – студът, който обхвана   по-голямата част на САЩ – е обяснен от експерта учен Ерик Фетцер,  с помощта на инструмента на НАСА AIRS.


Това видео с температурни наблюдения на сондата на НАСА Atmospheric InfraRed Sounder — AIRS),  показва първото значимо климатични събитие на 2014 г. в Северна Америка: студените въздушни маси се движат от Арктика на юг, за да покрият голяма част от континента.
Температурата е показана при при налягане от 850 хектопаскала (ХPа , известен преди като милибар, нормалното налягане на морското равнище е около 1000 HPа).

Налягане 850 ХПа отговаря на височина от около 3000 фута ( 1 km ) над морското равнище. Температурите във видеото варират от около -18 градуса по Фаренхайт ( 245 келвин, или -28 по Целзий ) до  повече от 66 градуса по Фаренхайт ( 290 келвина или 17 по Целзий ). Най-ниските температури съответстват на виолетови и сини зони – от -18 до 17 градуса по Фаренхайт ( -28 до около -8 градуса по Целзий) .

Най-очевидната особеност, показана в този филм,  е езикът на студени въздух, който  се движи от Канада на юг, покривайки източните щати в началото на януари 2014 година. Това събитие беше широко отразено в медиите и пред по-широката аудитория бе наречено „полярен вихър“.

Тази глобална перспектива илюстрира някои особености, които не са взети под внимание в медийните материали . Може би най- очевидното от тези особености е това, че явлението не е глобален феномен. Източната половина на САЩ е само около 1% от общата повърхност на планетата ( 2 197 милиона квадратни километра – 5 от 510 000 000 кв. км ).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *