Музиката, която възбужда мозъка (видео)

music-powerЗвукът – това е източник на енергия. Учените достигнали до неочакван извод: музиката “възбужда” творческите области на мозъка и ги изпълва с енергия. “Някои звуци действат като няколко чаши хубаво кафе” – казва видният френски специалист в изследването на слуха Алфред Томатис.

Томатис стигнал до откритието, че ухото е предназначено не само да чува, но и да мотивира ума и тялото. Мозъчните клетки работят като малки акумулаторни батерии. Те се зареждат не за сметка на метаболизма на тялото, а с помощта на звукова енергия. Музиката зарежда мозъка и подобрява интелекта. Американски учени са установили, че музиката помага при ученето: подобрява четенето, концентрацията и паметта. Особено добри резултати се наблюдават при деца от предучилищна възраст.

Изследователите считат, че музиката на Моцарт оказва положително влияние върху мисловните процеси, необходими в математиката и шахмата. Слушането на моцартовата музика по 20 минути дневно оказва успокояващо въздействие, подобрява пространственото възприятие, стимулира творческите области на мозъка. Тя е подходяща както за умствени занимания, така и за монотонна физическа работа, изискваща повишено внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *