Обама мълчи в отговор на нарушението на Русия на договор от времето на Рейгън

“ Представители на Държавния департамент твърдят, че Русия многократно е нарушавала условията на договора, изготвен от бившия президент на САЩ Роналд Рейгън и тогавашния съветски лидер Михаил Горбачов, провеждайки многобройни полетни тестове на крилата ракета, но Белият дом  не бърза да повдигне обвинения и да ги адресира директно към президента Владимир Путин“ – пише The Washington Times.

Както вече беше съобщено от The New York Times, американски служители през последните седмици предупредиха съюзниците от НАТО, че Русия тества  своята най-нова наземна ракета- очевидно  в нарушение на  договора за контрол над въоръженията от 1987 година. Този договор отдавна се смята, че е основната причина  двете страни  да се разделят с манталитета на Студената война.

Американският президент Барак Обама многократно заяви,  че намаляването на оръжията е основен фокус на политиката му,  напомня Черил Чамли. Някои анализатори смятат, че той се опитва меко да говори с руснаците за техните ракетни тестове, за да  остави отворена възможността за по-нататъшни преговори за намаляване на оръжията. Това е грешка, смята един от тях – Франклин Милър, бивш служител по отбраната  в Белия дом и Пентагона.

„Ако правителството на Русия е взело съзнателно решение за въвеждането на забранена система, то ясно показва, че  не се интересува от никакъв контрол на въоръженията“ – казва Милър.

Източник : The Washington Times

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *