НАСА на съд заради марсианска „гъба“

marsНевропсихологът Роун Джоузеф съди НАСА , настоявайки спешно да разследва странният обект, който наскоро се появи до ровъра Opportunity . Според него, това не е камък, както смятат астрономите, а марсианска гъбичка, пише Popular Science .

Неизвестният  обект се появи в близост до марсохода, който спря да зимува, на 15 януари. Той е заснет от камера, монтирана на Opportunity: тя снима заобикалящата повърхност всеки марсиански ден -Сол, който трае 24 часа 37минути 23 секунди. Мястото, където е била открит обекта, е сниман  12 такива дни. Според експерти от НАСА, това е просто един камък, който се претърколил под колелата на Opportunity. С тази разлика, че марсоходът по това време е бил напълно неподвижен.

Само че Джоузеф е сигурен , че камъкът на това място не може да се появи , тъй като марсоход не се е движил, а на снимките, направени от Opportunity, се вижда „гъба“ в началните стадии на растеж. Това  заключение той е направил въз основа на формата и състава на обекта : той  съдържа такова високо ниво на сяра , магнезий и манган , каквото никога не е регистрирано в проби от марсианската почва.

През последните две седмици Джоузеф многократно е призовал НАСА иска да проучи обекта, който може да бъде жив организъм , но отговор не получил. Тогава той решава да заведе дело срещу НАСА и нейния ръководител  Чарлз Болдън в Районния съд на Калифорния.

По темата: Учените признаха намерения на Марс „движещ се камък“ за феномен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *