До 10 години полицаите в ЕС ще могат да спират дистанционно всяка кола

В Европейския съюз планират инсталирането на колите устройства за дистанционно изключване на двигателя. Това съобщи днес, позовавайки се на засекретени  документи,  The Daily Telegraph .

Според проекта,   моторното превозно средство  ще  може да се спре от компютър в полицейски участък. Предвижда се, че до десет години  необходимото за това устройство,  ще бъде инсталирано на всяка кола,  която се движи  в  Европейския съюз.

Според авторите на проекта, дистанционното изключване на двигателя ще попречи на преследвания , които водят  до голям брой жертви. В допълнение , полицията ще  забрави за  старите начини за принудително спиране на  шофьори: стрелба по гумите. Тази мярка щяла да  намали и броя на кражбите на превозни средства.

Независимо от това, проектът има противници – това е  неправителствената организация Statewatch . Именно тези защитници на човешките права дадоха прес информация за проекта , който е подготвян в  Европейския съюз в тайна. В Statewatch вярват, че инсталирането на такива устройства нарушава  правата на гражданите .

Към критиката се присъедини и членът на Камарата на общините Дейвид Дейвис (David Davis ) . Парламентаристът предложи да си представим какво би се случило, ако едно от устройствата случайно се повреди, и колата изведнъж спре на магистралата, където всички карат със  70 мили (112 км) в час .

В момента  устройство, кото ще позволи да се осъществи проекта не съществува. Въпреки това в ЕС се подготвят да разработят устройство, което по сигнал ще спре подаването на гориво към двигателя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *